Bakan, göçmen giriş sayılarının keskin bir şekilde düştüğünü söyledi

ResimGöç Bakanı Notis Mitarakis, son iki yılda Yunanistan'a gelen göçmen sayısının önemli ölçüde düştüğünü ve ülkede yaşayan sığınmacıların sayısının da düştüğünü söyledi.

Salı günü Göç ve İltica Bakanlığı'nın kuruluşunun üçüncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan Mitarakis, merkez sağ hükümetin göç politikalarının (artan sınır güvenliği, daha hızlı iltica prosedürleri ve göç yasalarının sıkılaştırılması) göçmen sayısında düşüşe neden olduğunu söyledi.

Mitarakis, 2021'de Yunanistan’ın son on yıl içindeki en düşük göçmen giriş sayısını gördüğünü söyledi. 2015'te göç krizinin zirvesindeyken, yüzbinlerce insan Yunanistan'a ulaştı ve ardından Balkanlar üzerinden kuzeye, daha zengin Avrupa ülkelerine yöneldi.

Mitarakis, "2021'de 8.745 ile on yılın en düşük akışını yaşadık ve 2022'de de istikrarlı bir şekilde rakamlar düşük. Sonuç şu ki, 121 tesiste yaşayan 92.000 sığınmacı yerine bugün 33 tesiste 14.000 sığınmacı var." dedi.

Mitarakis, 2015 yılında Yunanistan'a gelenlerin Avrupa Birliği'ndeki toplam düzensiz göçmen giriş sayısının %75'i iken, 2022'de ise bu oranın %5’e düştüğünü söyledi. Ayrıca Yunanistan’ın istihdam için yasal göç mevzuatında değişiklik yaptığını da ekledi.

Göç sorunu bitmiyor. Ülkemiz katı ama adil bir göç politikası uyguluyor” dedi. Yunanistan’ın ihtiyacına uygun göç kural ve kriterleri uyguladığını ekledi.

Hükümet, göçmenler ve insan hakları savunucuları tarafından, düzensiz göçmenleri Yunanistan topraklarına ulaşır ulaşmaz sığınma başvurusunda bulunmalarına izin vermeden sınır dışı etmekle suçlanıyor. Bu durum geri itme olarak bilinen yasadışı bir uygulamadır. Hem adalarda hem de Türkiye ile kara sınırında uygulamaya dair önemli göstergeler ve kanıtlara rağmen, yetkililer uygulamayı şiddetle reddediyor.

 

Bu içerik 18.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.