Azınlığın eğitim sorunları Brüksel’deki panelde konuşuldu

Resim

26 Eylül 2023 tarihinde Avrupa Diller Günü vesilesiyle Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN)’in Brüksel ofisinde ‘‘Avrupa Dil ve Kültür Ortamının Bir Parçası Olarak Azınlık Dilleri: Avrupa’da Çeşitliliğin Korunmasında Azınlık STK’larının Rolü’’ başlıklı panelde Batı Trakya’daki eğitim konuları da ele alındı. Panele Avrupa Batı Trakya Türkleri Federasyonu (ABTTF) adına ABTTF Brüksel Temsilciliğinden Deniz Servantie katıldı.

Panelde Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Özel Raportörü Dr. Fernand de Varennes, AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanları Kinga Gál (Bağımsız, Macaristan) ve François Alfonsi (Yeşiller/EFA, Fransa), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Genel Müdürlüğü Gençlik, Eğitim ve Erasmus+ı Okulları ve Çok Dillilik (EAC) Birim Şefi Michael Teutsch ve Dilsel Çeşitliliği Teşvik Ağı (NPLD) Başkan Yardımcısı Anna Jungner-Nordgren konuşmacı olarak yer aldılar.

Panelde konuşan AP Milletvekili François Alfonsi, panel öncesi görüştüğü ABTTF heyetinin kendisine aktardığı Batı Trakya Türk toplumunun güncel eğitim sorunlarına da değindi. Alfonsi, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde olduğu gibi birçok ülkede azınlıklara ait okulların kapatıldığına ve bu nedenle azınlık dillerinin kullanımının tehdit altında olduğunu vurguladı. Alfonsi, AB Komisyonuna bu konu ile ilgili yazılı sorular yönelttiklerini ancak AB Komisyonunun her defasında mevcut konunun yetkisi dâhilinde olmadığı yanıtını verdiğini kaydetti.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, AP Milletvekili Alfonsi ile yaptığı görüşmede Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğine aykırı bir şekilde bakanlık kararıyla kapatılan Batı Trakya’daki Türk ilkokullarının sayısının yıllar içinde hızlı bir şekilde azaldığını ifade etti. Habipoğlu ayrıca İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde vardiyalı eğitim dayatması ile ilgili olarak öğrenci ve velilerinin 18 Eylül’de başlattığı eylem hakkında kendisine bilgilendirmede bulundu.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=17146 (1.10.2023)

Bu içerik 30.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.