AYM eski başkanı Salih Murat, Kuzey Makedonya’daki Anayasa Değişiklikleri Çalışma Grubu’nun faaliyetlerini değerlendirdi

Resim
Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi (AYM) eski başkanı Salih Murat, ülkenin AB üyelik sürecinin devam etmesi için yapılması gereken anayasa değişiklikleri için Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan “çalışma grubu”nun faaliyetlerini değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi eski başkanı Salih Murat, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Hatırlanacağı üzere Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Adalet Bakanlığının girişimiyle kurulması teklif edilen ve kurulan ‘Anayasa Değişiklikleri Çalışma Grubu’ Anayasa Uzman Heyetinde üye olarak bulunmamız teklif edilmiş, şahsım da bu görevi ve teklifi vatanımıza ve soydaşlarımıza katkıda bulunması için kabul etmiştim. Bu süre zarfı içinde çalışma grubunun faaliyetlerine katkı sunmaya gayret ettim. Son toplantı öncesi çalışma grubuna, yazılı bir şekilde üç farklı çalışma/belge ve yaklaşık olarak 20 sayfalık yazılı teklif sundum. Birinci belgemde çalışıma grubu prensipleri ve çalışma grubuyla ilgili tutumumu içeren bir metni yazılı bir şekilde komisyon üyelerine sundum. İkinci belgede, bilimsel ve tarihsel olarak anayasamızda giriş kısmının yeri, önemi, bağlayıcılığı, mukayese olarak giriş kısımların anayasalardaki konumu, yeni kurucu halkların ilaveleriyle ilgili tutumum, giriş kısmına hukuki ve siyasi yaklaşımlar, Kuzey Makedonya soydaşlarının eski anayasalardaki konumu ve yeni ilave edilecek halkların başta Makedonya’ya ve Türklere getirdikleri ve yan etkileri gibi konuları açık bir dille yazıya döküp tüm üyelerle paylaşarak yazılı bir şekilde her birinin ilgisine sundum. Sunduğum üçüncü belge ise net olarak, anayasada ve anayasa ilminde istenilen standartlar doğrultusunda, toplam olarak 9 anayasa değişikliği önerisi sundum. Tarafımca sunulan 9 anayasa değişikliği önerisinin, 8’inin Makedonya Türklerini çok yakından ilgilendiren maddeler olduğunun özellikle altını çizmek isterim. Yazılı sunumumla kalmayıp, cuma günü yukarıda zikrettiğim üç belgenin savunmasını ve açıklamasını 45 dakikalık bir zaman diliminde hükümette toplantı esnasında yapmaya gayret ettim.
 Çalışma grubuna sunulan üç tekliften biri bendenize ait
Çalışma grubuna toplam olarak üç teklif sunuldu. Birinci teklif Prof. Dr. Yeton Şahsivari ve Prof. Dr. Besa Arifi tarafından sunuldu. Bunlar tarafından toplam 3 tane değiştirge sunuldu. İkinci teklif bendeniz tarafından sunulan teklifdir. Üçüncü teklif ise Adalet Bakanlığı tarafından sunulan tekliftir. Yani komisyondaki çalışmalarımız şu ana kadar sadece 3 değiştirge içermektedir.
Bu bağlamda, ülkemizin adil, hukukun üstünlüğünün hakim olacağı, şeffaf ve eşit bir anayasaya sahip olması için ve soydaşlarımızın bütün haklarının korunması için komisyonda çalışmalarımız gerektiğinde devam edecek. Halkıma saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.”

Bu içerik 30.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 112 kez okundu.