Avusturyalı Bakan Belgrad'da: Rusya'ya yaptırımların alternatifi yok

ResimAvusturya Avrupa Birliği Bakanı Karolina Edstadtler, ülkesinin Avrupa Birliği'nin Batı Balkan ülkelerine genişlemesinden yana olduğunu, ancak değerlerde ve kararlarda uyum gösterilmesi gerektiğini belirtti. Edstadler, "Sırbistan'ın Rusya’ya yaptırımlar da dahil olmak üzere maalesef şu anda alternatifi olmayan ortak kararların arkasında olduğu mesajını iletmek için desteğinize ihtiyacımız var." dedi.
Karolina Edstadler Sırbistan Hükümeti'nde Avrupa Entegrasyonu Bakanı olan Tanja Misçeviç ile görüştü. Avusturya'nın her zaman AB'nin Batı Balkanlar'a genişlemesinden yana olduğuna ve Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana bölgede çok hızlı harekete geçilmesi gerektiğinin açık olduğuna işaret etti. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Sırbistan'ın da parçası olduğu ortak ve birleşik bir Avrupa'nın önemli olduğuna işaret ederek, Avrupa'nın bölünmesine ve istikrarsızlaşmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.
Göç konusunda da konuşan Edstadler, yasa dışı göçle mücadelenin önemli olduğunu ve Sırbistan'ın Tunus ve Hindistan'a yönelik vizesiz rejimi değiştirmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Bakan ayrıca Mayıs ayı başında "Vladislav Ribnikar" İlköğretim Okulu ve Mladenovaç çevresinde meydana gelen trajedilerde hayatını kaybedenlerin ailelerine Sırpça baş sağlığı diledi. Edstadler, "Avusturya bu zor günlerde Sırbistan'ın yanındadır, trajedilerde hayatını kaybedenlerin tüm ailelerine en derin taziyelerimi sunmak istiyorum." dedi.
Avrupa Entegrasyonu Bakanı Tanja Misçeviç ise Ukrayna'ya yardım sağlamaya dahil olmayı ve Rus saldırganlığının kınanmasını tartıştıklarını belirterek, Sırbistan'ın Avrupa değerlerine uyum konusunda sorumluluklarını takip ettiğini vurguladı.
Daha sonra Başbakan Ana Brnabiç ile bir araya gelen Avusturyalı Bakan, Avusturya'nın Belgrad'ın Avrupa entegrasyon sürecine taahhüdünü takdir ettiğini ve bu yolda Sırbistan’a destek olacaklarını vurguladı.
Brnabiç kabinesinden yapılan açıklamada, "Sırbistan, özellikle hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda, reform sürecini sürdürmeye kararlıdır." denildi. Başbakan ayrıca Brüksel Anlaşması'nın uygulanmasının gerekliliğine ve 10 yıldır bekleyen Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasının zorunluluğuna işaret etti ve bu olmadan ilişkilerin normalleşmesine ilişkin diyaloğun sürdürülmesinin anlamını yitirdiğini belirtti.
Avusturya'nın Sırbistan'daki en büyük üçüncü yabancı yatırımcı ve hizmet alışverişinde beşinci dış ticaret ortağı olduğunu vurgulayan taraflar, tüm alanlarda işbirliğini geliştirmeye ve derinleştirmeye devam etmenin karşılıklı çıkar için gerekli olduğu konusunda anlaştılar.

Bu içerik 15.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 102 kez okundu.