Avusturya gazetesi Der Standard'a göre Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Schmidt, bazı Amerikalı yetkililerin büyük baskısı altında

Resim

Avusturyalı Der Standard gazetesi tarafından yayınlanan bir analize göre, Bosna-Hersek’teki Yüksek Temsilci, Bosna-Hersek Federasyonu’ndaki işleyişi bloke eden tıkanıklığı kaldırmak gerekçesiyle, “Boşnaklar ve Hırvatlar arasında bir anlaşma” yapılması gerektiğine inanan bazı Amerikalı ve Avrupalı yetkililerin “büyük baskısı altında” olduğu belirtilmektedir.
Gazeteci Adelheid Wolfl, Der Standard için yaptığı analizde, “Bosna-Hersek vatandaşlarını, Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in getirmek istediği seçim yasası kadar muhalifleri başka hiçbir şey birleştiremez” diyor.
Ardından, Bosna-Hersek’teki seçim yasasıyla ilgili vaziyeti açıklıyor ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konuda ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerektiğine dair tespitini içeren beş kararı olduğunu belirtiyor. Kararlar uzun zaman önce uygulanmalıydı, ancak Wolfl’un belirttiği gibi, uluslararası toplum ve AB, son dönemlerde tamamen farklı bir şeyi savunuyor.
Wolfl, “Bosna-Hersek’teki milliyetçi Hırvat HDZ partisi ve komşu Hırvatistan’daki lobiciler, diplomatlar ve politikacılar yıllardır bunu istiyor” diyerek Schmidt’in Federasyon Entitesi’nin anayasasını bu hafta değiştirmek istediğini iddia ediyor.
Medyada yayınlanan taslağa göre, Schmidt yüzde üçlük bir sınır getirmek istiyor. Buna göre bir ulusun yüzde üçünden daha azı bir kantonda yaşıyorsa, o ulusun o kantondan temsilcileri Halk Meclisine seçilemezler.
Wolfl, “Sonuç olarak, HDZ Halklar Meclisi’nde fiilen daha fazla sandalye elde edebilir”, diyerek sözlerini tamamlıyor.
O, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasından farklı olarak, Federasyon Anayasası’nda yapılmak istenen bu değişikliğin hukuken gerekli olmadığına, hatta “hukuken tartışmalı” olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynak: https://ba.n1info.com/vijesti/der-standard-schmidt-pod-velikim-pritiskom-odredjenih-americkih-zvanicnika/ (Erişim tarihi, 26.07.2022)

Bu içerik 25.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 59 kez okundu.