Avusturya'daki Bosna Hersek Dernekleri Federasyonu: Nefreti ve suçu meşrulaştırmak, adaletsizliğe ve şiddete hoşgörü göstermek çözüm sunmaz

Resim
Avusturya'daki Bosna Hersek Dernekleri Federasyonu "Consilium Bosnacum", son zamanlarda Gazze'deki insani ateşkesle ilgili BM Kararı oylaması ve Orta Doğu'daki çatışmalarda yaşanan acılarla ilgili bir açıklama yaptı. “Tek taraflılığa, haksızlığa ve şiddete hoşgörü göstermek asla çözüm sunmaz".
Açıklamanın başında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne atıfta bulunarak "Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar" ifadesini kullandılar.
“Herhangi bir masum bir insanın öldürülmesi, suç işlenmesi, haksızlık ve şiddet uygulanması gibi suçlar, kim tarafından işlenirse işlensin, hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. Eğer insanlığı ve adaleti kaybedersek, her şeyi kaybetmişiz demektir! Hamas’ın İsrail’deki sivillere yönelik korkunç saldırılarını kınıyorsak, aynı şekilde İsrail ordusunun Gazze’deki sivillere yönelik korkunç katliamlarını da kayıtsız şartsız şekilde kınamalıyız. Ya da tam tersi. Tek taraflılık, bağlamın göz ardı edilmesi, nefreti ve suçları haklı gösterme, haksızlığa ve şiddete hoşgörü göstermek çözüm sunmaz. Hiçbir zaman ve hiçbir yerde. Uzun vadeli barış ancak adil bir toplumda mümkündür.”
“Dünya genelinde benzer olaylarla karşılaştığımızda, zihnimizde Saraybosna Kuşatması ve Bosna-Hersek genelindeki etnik temizlik anıları canlanır. Bu acı dolu anları derinden hisseder ve anlarız. Gerçekleri tanımayı, onu doğru şekilde adlandırmayı biz çok iyi biliriz. O zaman da bize “Bir daha asla!” denildi, ama ne yazık ki bu tekrarlanıyor."
Son olarak da Avusturya’nın dış politikada BM’nin ateşkes kararına karşı oy vermesinin insanlığa kötü bir mesaj olduğunu ifade ettiler.
“Bizler Avusturya vatandaşları olarak, Avusturya dış politikasının Gazze'deki ateşkese, sivillerin korunmasına ve yasal ve insani yükümlülüklere uyulması konusunda red oyu kullanmasını, insanlığa kötü bir mesaj olarak görüyoruz ve bunu Avusturya toplumunun birliğine ve Avusturya'nın uluslararası bağlamdaki konumunu ciddi şekilde zarar verici olarak değerlendiriyoruz.”

Bu içerik 30.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.