Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) daha hızlı bir “yeşil” geçiş için Kuzey Makedonya Elektrik Santralleri’ne (AD ESM) yüz milyon avro değerinde kredi

Resim
Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası’nın AD ESM'ye (Kuzey Makedonya Elektrik Santralleri) sağladığı yüz milyon avro tutarındaki kredinin amacı, üretim sürecinin iyileştirilmesi, yeni yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması ve halihazırda inşa edilmiş olan enerji santrallerinin bakımının iyileştirilmesine yönelik maliyetlerin finansmanına destek vermektir.
Bugün Maliye Bakanlığı'nda, altı ay ödemesiz beş yıl vadeli ve yüzde bir marjlı altı aylık EURIBOR değişken faizli kredi anlaşması imzalandı. Hükümetin garantörlüğü altında yapılmış olan bu anlaşmaya göre şirket, fonların lehtarı olacak ve tüm yükümlülükleri yerine getirecek.
Anlaşmaya imza atan Maliye Bakanı Fatmir Besimi, bu adımın hükümetin enerji kriziyle mücadeledeki ciddiyetini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.
Yüz milyon avroluk bir meblağın bütçeyi oldukça rahatlatacağına dikkatleri çeken Besimi, hükümetin 2020 – 2022 yıllarındaki krizlere hızlı müdahale ederek yaklaşık iki milyar avro kaynak ayırdığını hatırlattı.
Bakan Besimi ayrıca 2023 yılında vatandaşların ve ekonominin desteklenmesi için iki yüz yirmi beş milyon avroluk bir katkının planlandığını da dile getirdi.
Desteği için EBRD'ye teşekkür eden AD ESM Müdürü Vasko Stefanov'a göre, ülke "yeşil ajandaya" doğru ilerlemeye devam etmektedir.

Bu içerik 22.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.