“Avrupa savaşta!” Rama: Olası her senaryo için hazırlıklı olmamız lazım

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa'nın ekonomik bir savaşta olduğunu ve her türlü senaryoya hazırlanmamız gerektiğini söyledi. Rama, Ukrayna'daki savaşın ülkedeki sonuçlarını ve ülke ekonomisine yapacağı etkiyi yönetmek için bir Özel Komite kurulduğunu duyurdu.
Rama, “Avrupa'daki tüm arzın %40'ını oluşturan Rus gazına bağımlılık konusundaki tartışmaların bir sonucu olarak, önde gelen İttifak ülkeleri savaşı gaz satın alarak finanse ettikleri yönünde artan eleştirilerle karşı karşıya kalıyor. Ancak bu petrol ve gaz boykotunun kısa vadede öngörülebilir zorlukların sonuçlarıyla tektonik bir değişiklik olacağı anlamına geliyor. Bu açıdan bakıldığında Arnavutluk’un herhangi bir istisnai durumu yoktur ve diğer ülkeler gibi doğrudan etkilenmektedir.” dedi.
Rama, “Petrol tüketenlerin giderlerinin toplamı aynıdır. Petrol fiyatı, dolaşım fiyatı ve karbon fiyatı dışında, diğer ülkelerde ödedikleri vergileri hesaplamanız bile yeterli olacaktır. Bir kez daha net bir şekilde vurgulamak isterim ki petrol fiyatları hükümete bağlı değildir. Serbest piyasada ya da piyasa ekonomisinde fiyatları düşüren veya tüketim mallarının fiyatlarını arttıran hükümet değil piyasanın kendisidir.
Avrupa savaşa girmiştir. Askeri olarak savaş saldırgan bir yapıda ve saldırganlık altındaki bir ülkede gerçekleşmektedir. Bu, savaş başlamadan önce aradığımız şeyleri savaşta arama fırsatı olmadığını ve her senaryoya hazırlanmamız gerektiğini bilmek anlamına gelir. Hiç kimse bu savaşın ne kadar süreceğini bilmiyor. Dolayısıyla özel bir komite kurmaya karar verdik. Ve bu felaketin ilk gününden beri oturup senaryolara hazırlanıyoruz.” dedi. 

Kaynak: https://lajmifundit.al/politike/europa-ne-lufte-rama-duhet-te-pergatitemi-per-cdo-skenar-i1177256 (Erişim tarihi, 08.03.2022)

Bu içerik 08.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.