Avrupa Parlamentosu üyesi Petar Vitanov: Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan Schengen Bölgesi’ne kabul edilmeyecek

Avrupa Parlamentosu üyesi Petar Vitanov, Çarşamba günü Strazburg’da gazetecilere verdiği demeçte Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın Schengen Bölgesi’ne kabul edilmeyeceğini düşündüğünü; ayrıca Bulgaristan’ın bu konuda diğer iki ülkeden ayrılmasına yönelik hazırlık yapılması hususunda tartışmalar olduğunu söyledi.
Resim
Vitanov, “Bazı üye ülkeler bu yaklaşım üzerinde spekülasyon yaparken, diğerleri aynı fikirde değil. Dolayısıyla ortak bir zeminde buluşamıyorlar” dedi. Bulgaristan’ın potansiyel olarak diğer ülkelerden ayrı değerlendirilmesinin ülke için son derece olumsuz bir durum ve siyasi bir aşağılama olacağını belirtti. Vitanov, “Bizimle diğer iki Schengen adayı ülke arasında herhangi bir ayrım olması için hiçbir yasal, teknik veya siyasi sebep yok.” dedi.

Vitanov, şu anda Bulgaristan’ın diğer adaylar için bir yük olduğunu; çünkü “orta ve uzun vadede taahhüt verecek bir hükümetimiz, kimsemiz yok” dedi. Bu, Bulgaristan’ı “görmezden gelinecek ve aşağılanacak” bir hedef haline getiriyor.

Vitanov, Bulgaristan’daki büyük siyasi oluşumların, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e “hediye” vermemek için ülkenin Schengen’de olmasını istemediğine inanıyor. Ancak Bulgaristan’da hem halkın hem siyasi partilerin hem de hükümetin ortak seferberliği yoluyla daha iyi bir sonuca ulaşılabileceğine inanıyor.

Vitanov: “Diğer ülkelerden ayrı tutulmanın tamamen yasal olarak gerçekleşip gerçekleşemeyeceği konusunda hukuki bir analize ihtiyaç var. Bunun nedeni, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nun Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e kabulüne ilişkin bir karar almış olmalarıdır.” dedi.

Bu içerik 23.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.