Avrupa Parlamentosu Kosova’ya vize muafiyetini onayladı

Resim
Avrupa Parlamentosu Salı günü gerçekleştirdiği genel kurul toplantısında Kosova'ya vize serbestisi tanınması kararını onayladı.

Kosova hükümetinden yapılan açıklamaya göre karar, 19 Nisan günü Strasburg’da Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından imzalanması ile birlikte resmiyet kazanacak. Toplantıda Kosova'nın Avrupa Entegrasyonu, Kalkınma ve Diyalogdan sorumlu ilk başbakan yardımcısı Besnik Bislimi de hazır bulunacak. Karar, AB’nin resmi gazetesinde yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sisteminin (ETIAS) operasyonel hale gelmesi için öngörülen son tarihin 2024’e ertelenmesi gerekçesiyle, vize muafiyetinin 1 Ocak 2024 tarihinde uygulamaya girmesi bekleniyor.
Vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi Kosova vatandaşlarının herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 güne kadar AB’ye vizesiz seyahat etmelerine imkan sağlıyor. Kosova vatandaşları bu kapsamda Schengen bölgesine dahil çoğu AB ülkesinin yanı sıra Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn’a da vizeye gereksinim duymadan seyahat edebilecek.
Kosova AB ile vize serbestisi görüşmelerine 2012 yılında başlamış, tüm koşulları yerine getirdiği Avrupa Komisyonu tarafından 2018 yılında doğrulanmasına rağmen kararın onaylanması birçok kez ertelenmişti. Kosova Batı Balkan ülkeleri arasında AB tarafından vize uygulamasına tabi tutulan tek ülke konumundaydı.
 
Bu içerik 18.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.