Avrupa Parlamentosu Kosova Raportörü: Yeni bir Sırp Cumhuriyeti yaratma niyetimiz yok

Resim

Avrupa Parlamentosu'nun Kosova Raportörü Viola Von Cramon, Pazartesi günü Kosova Radyo Televizyon Kurumu’na (RTK) verdiği röportajda, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında 18 Mart tarihinde Ohri'de gerçekleştirilecek görüşmede "imza görmeyi umduğunu" dile getirdi.

İki ülke arasında atılacak imzanın bir anlaşmaya varıldığına işaret edeceğini ve bunun özellikle Kosova’nın AB hedefi olmak üzere her iki ülke için de çok önemli bir adım olacağını ifade eden Von Cramon, anlaşmadan kastının ise sadece AB teklifi olmadığını, ek anlaşmayla da ilgili olduğunu söyledi. Ek anlaşmanın imzalanması halinde asıl anlaşmanın da imzalanma olasılığının yüksek olacağını belirten Avrupa Parlamentosu Kosova Raportörü, bu ihtimalin Ohri'deki toplantıda gerçekleşmesi için gerçek bir şans olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

Sırp Belediyeler Birliği hakkında da görüşleri sorulan Von Cramon, AB’nin Bosna-Hersek’tekine benzer yeni bir Sırp Cumhuriyetine müsaade etmeyeceğini söyledi. Von Cramon, “AB’de konuya ilişkin birçok yaklaşım mevcut ve bunların hiçbiri 'Sırp Cumhuriyeti'ne benzemiyor çünkü Sırp Cumhuriyeti'ne benzer ikinci bir yapı oluşturmakla hiçbir şekilde ilgilenmiyoruz. Kosova'daki taraflara teklif ettiklerimiz bölünmeye yol açamayacak öneriler” dedi.

Kaynak: https://www.rtklive.com/en/news-single.php?ID=22841 (Erişim tarihi, 14.3.2023)

 

Bu içerik 14.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.