Avrupa Parlamentosu Bosna-Hersek ile ilgili alınan kararı onayladı.

Resim


Avrupa Parlamentosu, daha önce Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan “Bosna-Hersek’le ilgili karar” başlıklı raporu onayladı. AB Parlamentosu’nun 483 üyesi lehte oy kullanırken, 73’ü aleyhte ve 133’ü de çekimser oy kullandı. Rapor, Bosna-Hersek’in demokratik kurumlarının işleyişi, uzlaşma süreci, hukukun üstünlüğü, temel insan hakları, sosyo-ekonomik reformlar, bağlanabilirlik, enerji ve çevre, dış politika ve güvenlik ile ilgili olmak üzere toplam yedi bölüme ayrılmıştır.

Avrupa Parlamentosu, Bosna-Hersek’in bağımsızlığında olduğu gibi onun egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün de Avrupa Birliği tarafından güçlü bir şekilde desteklendiğine dikkat çekti. Bosna Hersek Anayasasının ve devlet yapısının ihlal edilmesi kınandı ve yerel politikacılar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu bir Anayasa düzenlemeye çağırıldı.

Ayrıca onaylanan kararda milliyetçi ve kışkırtıcı söylemlerin yanı sıra Srebrenica soykırımı da dahil savaş suçlarının yüceltilmesi ve inkar edilmesi de kınandı. Daha önce, AB Dış İlişkiler Komitesi üyeleri olan Avrupa parlamenterlerinin büyük çoğunluğu bu raporun kabul edilmesini desteklemişti. Bu üyelerden sekizi buna karşıyken ve bunlar aralarında Hırvat asıllı Avrupalı parlamenterler de bulunmaktaydı.

Önergenin dikkat çekici bir yönü Karar Önergesi metninde, Hırvat parlamenterler tarafından yapılmak istenen tüm değişiklik taleplerinin reddedilmesi oldu. Önerge, Hırvat parlamenterlerin red oylarına karşın Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı.  .

Kaynak:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/evropski-parlament-usvojio-rezoluciju-o-bosni-i-hercegovini/210624136 (Erişim tarihi:24.06.2021)

Bu içerik 24.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 87 kez okundu.