Avrupa Parlamentosu, Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik şartı olarak Rusya karşıtı yaptırımlara acilen katılması gerektiği yönündeki kararı parlamentodan geçirdi

ResimAvrupa Parlamentosu, Çarşamba günü Sırbistan hakkında sunulan bir karar tasarısını ezici çoğunlukla parlamentodan geçirdi. 78 ret oyuna karşılık 523 oyla parlamentodan geçirilen karara göre, Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliğine destekte bulunulurken, ülkenin Avrupa Birliği üyeliği şartlarından biri olarak Rusya ve Belarus karşıtı yaptırımlara acilen katılması beklenildiği belirtildi. Parlamento, raportörü Vladimir Bilçik’in Sırbistan raporunu onaylasa da, Belgrad’ın bu yaptırımlara katılmamasını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti. Raportör Bilçik’in hazırladığı ve parlamentonun karar tasarısı haline getirdiği raporda, “Sırbistan’ın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa Birliği’nin uygulamış olduğu yaptırımlara katılmamasını büyük üzüntüyle karşılıyor; göreve yeni gelmiş yetkililerden bu yaptırımlara acilen katılmalarını istiyoruz.” sözleri geçiyor. Raporu hazırlayan Bilçik ise, “Avrupa Birliği üyeliği hedefi, Sırbistan tarafından verilmiş stratejik bir karar. Sırp liderlerin de meseleye bu şekilde yaklaştığını görmemiz gerekiyor. Bu sebeple Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne doğru yaklaşması gerekiyor, diğer tarafa doğru değil.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nun Sırbistan hakkında genel kurul sırasında geçirdiği kararın bir bağlayıcılığı bulunmasa da bu kararlar Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde önemli bir rehber olarak görülüyor.

Kaynak: https://tinyurl.com/5zdnyasx (Erişim tarihi, 06.07.2022)
Bu içerik 06.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.