Avrupa Konseyi raporundan, AB’ye Arnavutluk ile katılım müzakerelerine başlama çağrısı

Resim

Avrupa Konseyi’nin genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, diğer AB aday ülkeleriyle birlikte, Arnavutluk’un ilerleme raporunu Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu’na sundu. Komisyon’un yıllık raporu, Arnavutluk’un AB entegrasyonuna yönelik reformlarda “somut ve sürdürülebilir sonuçlar” elde ettiğini ve katılım müzakerelerinin başlaması için gerekli tüm şartları yerine getirdiğini ortaya koyuyor.

Raporda, Arnavutluk basın özgürlüğü noktasında herhangi bir ilerleme kaydetmediği için eleştirilse de yargı sistemi, yolsuzluk ve organize suçlarla mücadele ve kamu idaresi alanlarındaki reformların olumlu bulunduğu not edilmiş ve ilerleme tavsiyesinde bulunuluyor. Ayrıca, belediyeleri daha fazla mali özerklikle birlikte daha da güçlendirebilmek için bölgesel idari reformun konsolidasyonu ve yerel düzeydeki karar alma mekanizmasının ademi merkezileştirilmesi tavsiye edilmiş. Ekonomik kriterler açısından da Arnavutluk’un pazar ekonomisini güçlendirmek adına kayda değer ilerleme kaydettiği not edilmiş.

AB ile katılım müzakerelerine başlamayı bekleyen Arnavutluk’un bu uğurdaki ilerleyişi ise AB’ye katılım süreci Bulgaristan vetosu sebebiyle tıkanmış olan Kuzey Makedonya’nın ilerleyişine bağlı durumda.

 

Bu içerik 20.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.