Avrupa Konseyi Bosna Hersek ile müzakerelerin başlatılmasına yeşil ışık yaktı

Resim
Avrupa Konseyi, 21 Mart'ta yapılan oturumda, Avrupa entegrasyonunda yeni bir aşamaya girdiği Bosna Hersek ile müzakerelerin başlatılmasına ilişkin tarihi bir kararı kabul etti.
Saatlerce süren tartışmaların ve üye ülkeler arasındaki çok sayıda fikir ayrılığının ardından Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu'nun müzakerelerin başlatılmasına ilişkin tavsiyesini onaylayan bir karar kabul etti. En önemli kısım olan müzakere yöntemine ilişkin sonuçlarla ilgili tartışmalar devam etmektedir.
Avrupa Birliği'ne üye ülke liderlerinin bu kararına ilişkin bilgi, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından doğrulandı. Bosna Hersek ile müzakerelerin başlatılmasını en çok savunan üye ülkeler Avusturya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İtalya, Slovakya ve Slovenya oldu.
Dikkat edilmesi gereken nokta, bazı üye devletlerin Bosna Hersek ile müzakereleri başlatmayı kabul etmelerine rağmen, ülke için asıl zorluğun henüz başlamadığını ve müzakere dinamiklerinin öncelikle geri kalan şartların yerine getirilmesine bağlı olacağını vurgulamalarıdır.
Bosna Hersek, daha önce açıklanan reformlara ilişkin maddelerin yerine getirilmesinin ardından fasıllar açarak ve tüm önemli konuları Brüksel yetkilileriyle görüşecek bir müzakere ekibi oluşturarak tam anlamıyla müzakerelere başlayacak.

Bu içerik 21.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 13 kez okundu.