Avrupa Komisyonu ve İspanya’nın AB Dönem Başkanlığı, Bulgaristan ve Romanya’nın yıl sonuna kadar Schengen’e girmesi için çalışıyor

Resim
Avrupa Komisyonu’nun Çevre, Okyanus ve Balıkçılıktan sorumlu üyesi Virginijus Sinkevicius salı akşamı Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı açıklamada, Bulgaristan ve Romanya’nın yıl sonuna kadar Schengen bölgesine katılması için Avrupa Komisyonu ve İspanya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın çalıştığını söyledi.
Sinkevicius, konunun İspanya’nın AB Konseyi Dönem Başkanlığının önceliklerinden biri olarak görülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avrupa Komisyonu’nun 2011 yılından bu yana Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen üyelik koşullarını yerine getirdiğini defalarca ifade ettiğini kaydetti. Öte yandan Bulgaristan ve Romanya ile Schengen bölgesi arasındaki sınır kontrollerinin gereksiz zorluklara sebebiyet verdiğini savunan komisyon üyesi, iki ülkenin Schengen’e katılımının tamamlanmasının acil bir mesele olduğunu sözlerine ekledi.
Komisyon üyesine göre Batı Balkan rotası üzerindeki göç baskısı 2023’ün ilk aylarında %25 oranında azaldı. Bulgaristan ve Romanya sınırlarının güvenliğini arttırmak üzere Avrupa Komisyonu ile birlikte yürütülen projede somut bir ilerleme kaydedildiğini düşünüyor. İki ülkenin yılsonundan önce, mümkün olan en kısa sürede Schengen’e kabul edilmesi yönünde bir karar alınması için Komisyon’un İspanya’nın AB Dönem Başkanlığı ile birlikte çalıştığını söyledi.
Avrupa Parlamentosu’nun (12 Temmuz) çarşamba günü Schengen bölgesinin Bulgaristan ve Romanya ile genişletilmesi lehinde bir deklarasyon daha yayınlaması bekleniyor. Salı akşamı açıklama yapan sözcü Gheorghe Falca (Avrupa Halk Partisi, Romanya) taslak deklarasyonun Dilekçeler Komitesi tarafından oybirliğiyle onaylandığını söyledi. Planlanan deklarasyonu “cesur” olarak nitelendiren Falca, Avrupa Parlamentosu’nun iki ülkeye son on yılda uğradıkları zararın tazmin edilmesini teklif edeceğini söyledi.
Falca, Bulgaristan ve Romanya’nın haklarının, uzun yıllar boyunca Schengen kapısında tutuldukları için suistimal edildiğini savundu. Falca, Avrupa Komisyonu’nu Bulgar ve Romenlerin AB’de serbest dolaşımını sağlamak için elindeki tüm kozları kullanmaya çağırdı. Falca, bu yılın sonuna kadar bir oylama yapılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

 

Bu içerik 12.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.