Avrupa Komisyonu Bosna-Hersek ile AB arasında müzakerelerin başlatılmasını tavsiye edecek

Resim
Politico dergisinin edindiği bilgiye göre, Bosna-Hersek’in AB’ye katılım müzakerelerine başlaması beklenmektedir ve Avrupa Komisyonu’nun Salı günü bu süreci duyurmasının beklendiği, böylece ülkenin nihayet birliğe üye olmasının yolunun açılacağı öğrenilmiştir.
İki Avrupalı yetkili ve bir AB diplomatı Politico dergisine, Avrupa Birliği’nin Aralık 2022’de Bosna-Hersek’e aday statüsü verdiğini ve Avrupa Komisyonu’nun da artık resmi katılım müzakerelerinin başlatılması için olumlu tavsiyede bulunacağını belirttiler.
Ukrayna ve Moldova’nın genişleme sürecinde de bir adım ileri gidilmesi gerekiyor.
Salı günü Avrupa Komisyonu, katılım müzakerelerinin kılavuzunu ve temel ilkelerini belirleyen müzakere çerçevesini önerecek. Daha sona da bu metinleri tartışarak AB ülkelerine gönderecekler.
Diplomatlar ve AB yetkilileri, 27 Avrupa ülkesi arasında müzakerelerin resmi olarak başlatılması için gerekli olan bir anlaşmanın Haziran ayında yapılacak Avrupa seçimlerinden önce gerçekleşmesinin ise pek olası olmadığı konusunda uyarıyorlar.
Avusturya dâhil bazı AB ülkeleri, Ukrayna ve Moldova’daki ilerlemenin Bosna-Hersek’in gelecekteki katılım sürecindeki ilerlemeyle el ele gitmesi noktasında hayati önem taşıdığını belirtmektedirler.
Artık bir sonraki adım, AB liderlerinin Bosna-Hersek’e yönelik tavsiyeyi önümüzdeki hafta Brüksel’de yapacakları toplantıda tartışmaları olacaktır.
Duyuru öncesinde, Avusturya, İtalya ve Almanya’nın Dışişleri Bakanları, katılım müzakerelerinin başlatılmasına destek vermek üzere geçen hafta Saraybosna’yı ziyaret ettiler.

Bu içerik 12.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.