Avrupa Birliği Özel Temsilcisi Lajcak: “Eğer AB’nin taleplerine uymazlarsa, Sırbistan’a da yaptırım uygularız”

Resim
Priştine’de Kosova Başbakanı Albin Kurti ile yaptığı görüşmenin ardından Avrupa Birliği Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, içinde bulundukları durumun kolay bir durum olmadığını ifade etti. Kendisine Kurti’yi sakinleştirmeyi başarıp başaramadığı sorulduğunda Lajcak, “O kendi fikirlerini sundu, ben de kendi fikirlerimi ve teklifimi sundum. Bu yüzden görüşmemiz uzun sürdü, ama oldukça önemli bir görüşmeydi. Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ve Başbakan Kurti ile uzun, dürüst, açık ve çok önemli görüşmeler gerçekleştirdim. Bundan sonraki kelimelerimi dikkatli seçerek konuşacağım. Avrupa Birliği, (Kosova’daki) gerilimin azaltılması, erken seçimler ve normale dönüş gibi konularda çözüm bekliyor ve bu konularda muhataplarımızda bir anlayış olduğunu görüyoruz. Görüşmelerimizi ilerleterek bizi oraya ulaştıracak somut adımlar atmaya devam etmemiz gerekiyor.”  dedi.
Eğer AB’nin taleplerine uymazlarsa, Kosova’ya yönelik yaptırımların aynısının Sırbistan’a da uygulanacağını belirten Lajcak, “AB, yaptırımların Sırbistan için de hazır olduğunu ve taleplerine uyulmazsa Sırbistan’a da uygulanacağını açık bir şekilde ifade etmiştir. Bu, bütün üye ülkelerin kararıdır. Dileğim, iki tarafın da Brüksel’de görüşerek anlaşmaların nasıl uygulanacağı konusunda görüşmeleri ve yaptırımların uygulanmamasıdır. ” dedi.

Kaynak:https://n1info.rs/english/news/lajcak-sanctions-also-ready-for-serbia-if-it-fails-to-comply-with-eu-requests/ (Erişim tarihi, 05.07.2023)
Bu içerik 04.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.