Avrupa Birliği’nden Kosova ve Sırbistan’a uyarı

Resim
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Salı günü yaptığı açıklamada, Kosova ve Sırbistan’a ikili ilişkilerin geliştirilmesi hususunda iyi niyetli ve yapıcı bir diyalog süreci yürütmeleri ve üzerinde uzlaşı sağlanmış anlaşmaları yürürlüğe koymaları çağrısında bulundu. Borrell, aksi halde tarafların Avrupa hedefleri doğrultusunda ilerleme fırsatlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Borrell’in açıklamasında AB’nin verilen taahhütlerin yerine getirilme noktasındaki yetersizlikten duyduğu endişenin altı çiziliyor.
Borrell’in açıklamalarının akabinde, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 14 Eylül tarihinde Brüksel’de bir araya gelmiş ancak görüşmede ikili ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda ilerleme kaydedilememişti. Görüşmenin ardından basına konuşan Kurti, AB özel temsilcisi Miroslav Lajcak’ı tarafsız olmamakla ve gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmemekle suçlamıştı.
Borrell’in Salı günü yaptığı açıklamada, Sırp Belediyeler Birliği’nin daha fazla gecikme veya ön şart olmaksızın kurulması gerektiği belirtiliyor. Kuzey Kosova’daki Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu dört belediyede yerel seçimlerin yenilenmesi gerektiğinin de altını çizen Borrell, Kosovalı Sırpların ise seçim sürecine tam anlamıyla dahil olmalarını ve sürece koşulsuz katılımlarını kamuoyu ile paylaşmalarını istediklerini duyurdu. Bölgedeki gerilimin azaltılması hususunda yeterli ilerleme kaydedilmediğinden duyduğu üzüntüye de vurgu yapan Borrell, “AB ve diğer uluslararası ortakların tüm çağrılarına rağmen şu ana kadar atılan adımlar yetersiz kalıyor ve kuzeydeki güvenlik durumu gergin bir biçimde devam ediyor” dedi.
 
Bu içerik 19.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.