Avrupa Birliği’nden ‘Açık Balkan’ Girişimine AB Katılım Süreciyle “Sağlıksız Rekabet” eleştirisi

Resim

AB’nin Kosova-Sırbistan diyaloğundan sorumlu özel temsilcisi Miroslav Lajcak, Radio Free Europe (REL)’e yaptığı açıklamada, geçmişte ‘Mini Schengen’ olarak adlandırılan ‘Açık Balkan’ girişimini Avrupa entegrasyonu sürecine ‘sağlıksız bir rekabet’ olarak nitelendirdi. AB’nin geçmişteki pozisyonunu yineleyen diğer Brüksel kaynakları da bölgesel işbirliğinin her zaman memnuniyet verici olduğunu, fakat bu konuda olduğu üzere, söz konusu projenin sadece Arnavutluk, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’yı kapsadığı için yetersiz kaldığını belirttiler.

REL’in aktardığına göre, bölge ülkelerinin daha çok parçalanmaya yol açan projelerden ziyade hali hazırda yürürlükte olan anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini belirten Brüksel’deki diplomatik kaynaklar, “yeni ayrılıklara mahal verecek girişimlere değil, mevcut gündemleri uygulamak adına daha fazla siyasi irade, isteklilik ve cesarete” ihtiyaç olduğu düşüncesinde. Hali hazırda birçok AB destekli girişimin de bölgede faaliyette olduğunu hatırlatan kaynaklar, blok olarak AB’nin isteğinin “AB normlarıyla uyumlu bir ortak bölgesel pazar kurulması” olduğunu aktardı.

Geçtiğimiz dönemde Alman hükumeti de benzer bir tutum takınmış, Bölgesel Ortak Pazar ile ilgili 6 Kasım’dan önce bir mutabakata varılmasını talep etmişti. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada benzer bir AB bildirisini ‘Açık Balkan’a destek olarak yorumlamıştı.

Bu içerik 04.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.