Avrupa Birliği için “kâğıttan kaplan” ifadesini kullanan Gërvalla’ya tepkiler

ResimDubrovnik Forumu bünyesinde düzenlenen bir panele Amerikan Batı Balkanlar temsilcisi
Gabriel Escobar ve Avrupa Kosova-Sırbistan diyaloğu temsilcisi Miroslav Lajçak ile katılan Kosova Dışişleri ve Diyaspora Bakanı Donika Gërvalla, güvenliği garanti etme konusunda AB hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa Birliği’nin Amerika Birleşik Devletleri ve NATO olmadan güvenliği garanti edemeyeceği görüşünü dile getiren Bakan Gërvalla, güvenliği sağlama konusunda AB hakkında “kağıttan kaplan” ifadesini kullandı.
Siyasi iradenin yoksunluğu ve Birlik üyeleri arasında çok fazla ihtilafın olması gibi nedenlerin AB’yi güvenliği sağlayamama konumuna getirdiğini ifade eden Gërvalla, Putin’e olan yaklaşım ile örneklendirerek bu konuda Avrupa’nın hiçbir başarı geçmişi olmadığını da sözlerine ekledi.
Yeni bir stratejiye ve daha iyi bir yol bulmaya çalışan yeni insanlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Gërvalla, diğerlerinden farklı olarak kendilerinin AB'yi tefeci olarak kullanmaya çalışmadıklarını, Avrupa’nın parasından çok Avrupa’nın değerleri için çabaladıklarını dile getirdi.
Kosova'yı popülizm, milliyetçilik ve etnik rekabetin ileriye giden yol olduğuna inanan liderlere sahip Batı Balkanlar'daki üç ülke arasına dahil ederek Gërvalla’nın bu tavrına katılmadığını bildiren Amerikan Batı Balkanlar temsilcisi Gabriel Escobar’dan sonra konuşan Avrupa Kosova-Sırbistan diyaloğu temsilcisi Miroslav Lajçak, Avrupa Birliği'nin Batı Balkan devletleri için bir rüya olduğu görüşünü dile getirdi.
Kosova'daki muhalefetin de tepkisine neden olan bu açıklama, “sorumsuzluk” olarak nitelendirildi.

Bu içerik 09.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.