Avrupa Birliği, iki yılın ardından Sırbistan ile 4 yeni fasıl açtı

Resim

Avrupa Birliği, son iki yıldır fasıl açmadığı Sırbistan ile 4 yeni fasıl açtı. Salı günü Brüksel’de Sırbistan ile Avrupa Birliği arasında gerçekleşen hükümetler arası konferansta, Sırbistan ile “Yeşil Gündem ve Sürdürülebilir Bağlantısallık” (Green Agenda and Sustainable Connectivity) kümesinin açılmasına karar verildi. Bu küme, 4 fasıldan oluşuyor: Taşımacılık Politikası, Enerji, Trans-Avrupa Şebekeleri, Çevre ve İklim Değişikliği.

Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, açılan fasılların özellikle hukukun üstünlüğü, kamu yönetimi ve ekonomi alanlarındaki reformları sürdürmek için önemli bir motivasyon sağladığını ifade etti. AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, bu gelişmenin Sırbistan’ın AB üyeliği yolculuğuna verilen desteğin bir işareti olduğunu, hem Sırbistan hem Batı Balkanlar için önemli bir haber niteliği taşıdığını belirtti. Varhelyi, Sırbistan’ın hukukun üstünlüğü, anayasa ve yargı reformları konusunda kaydettiği gelişmelerin AB’nin gözünden kaçmadığını söyledi. Yeni fasıllar açılması için Sırbistan’ın bu şekilde devam etmesi gerektiğini söyleyen Varhelyi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve Kosova ile ilişkilerin normalleşmesinin hâlen çok önemli olduğunun altını çizdi. Varhelyi ayrıca, AB’nin bütün insanların fayda göreceği yeşil planını harekete geçirme konusunda da önemli bir mesaj verdiğini ifade etti.

AB’nin Sırbistan ile açtığı son fasıl 2019 Aralık’ında, sermayenin serbest dolaşımı alanındaydı. Katılım müzakerelerinin başladığı 2012 yılından beri Sırbistan, 35 faslın 18’ini açtı ve 2’sini kapattı. AB yeni fasılların açılmamasını, Sırbistan’ın demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusundaki eksikliklerine ve reformların yavaşlamasına bağlıyordu.

Bu içerik 14.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.