Avrupa Barış Gücü askerleri Bosna-Hersek şehirlerinin sokaklarında: Bu tam olarak ne anlama geliyor?

Resim

Geçtiğimiz günlerde ve bugünden itibaren daha yoğun şekilde EUFOR (Avrupa Barış Gücü) askerleri Bosna-Hersek’in birçok şehrinde, sokaklarında göze çarpıyor. Bu, Avrupa’nın siyasi gerilimlere verdiği tepkinin yanı sıra Milorad Dodik’in son altı aydır Bosna-Hersek’te ürettiği retorik ile ilgilidir.
Ordunun EUFOR misyonu kapsamında Bosna-Hersek şehirlerinin sokaklarında fiziksel olarak varlığı dikkatlerden kaçmadı. Bazılarına göre bu durum Avrupa’nın ve Dayton Anlaşması’nın Bosna-Hersek’te uygulanmasından sorumlu ülkelerin Bosna’yı önemsediği ve herhangi bir politik tırmanışa izin vermeyeceklerinin mesajıdır.
Birçok analiste göre Bosna-Hersek’in, Rusya tarafından güvenlik durumu etkilenebilecek ülkeler içerisinde ele alındığı düşüncesi bulunmaktadır. Bu bağlamda yine bazıları için bu görüntüler, ülkenin olası bir istikrarsızlıkta bir dayanak alanı oluşturabilmesine dair bir mesajdır.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, Avrupa ülkelerini ve NATO’yu her zamankinden daha hızlı bir şekilde Bosna-Hersek’in de aralarında olduğu kendi ilgi alanı olan ülke ve bölgelere daha aktif bir şekilde bakabilmesi için birleştirdi. Pek çok kişi Bosna-Hersek’te güvenliğin ihlal edilemeyeceğine inansa da, EUFOR askerlerinin varlığının artması yani sahaya 500 yeni askerin gelmesi, kimsenin Bosna’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmeyi aklından bile geçirmemesi gerektiğine dair bir mesaj anlamı taşıyor.
Bu bağlamda, bugün itibariyle Fransız Rafale jet uçakları Bosna-Hersek’te olacak ve Batı Balkanlar ile Bosna-Hersek üzerinde eğitim uçuşları gerçekleştirecekler. Uçaklar, Akdeniz’de bulunan uçak gemisi Charles de Gaulle’den havalanacak.
Bu şekilde Batı, Batı Balkanlar’da ve özellikle Bosna-Hersek’te güvenliğin ihlal edilmemesi gerektiğine yönelik ve ordunun sokaklardaki varlığının önleyici bir tedbir olarak görülebileceğine dair mesaj veriyor.
Şu anda Bosna-Hersek’te her iki entitenin birçok şehrinde görev yapan 1.100 EUFOR askeri bulunuyor. Bosna-Hersek’te yabancı ordunun varlığı, ülkedeki kurumların ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onanıyla bulunan ve daha önce onaylanmış bir misyonun parçasıdır.
Bu nedenle, sokaklardaki ordunun varlığı ile tedirgin olan ve neden burada olduklarını merak eden vatandaşlar, her şeyin önceden belirlenmiş misyon doğrultusunda ilerlediğini unutmamalıdırlar.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/bih/eufor-ovi-vojnici-na-ulicama-bh-gradova-sta-to-sustinski-znaci/220307129 (Erişim tarihi, 08.03.2022)

Bu içerik 07.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.