Atina’nın Ortadoğu’da çifte hedefi

Resim
Yunanistan İsrail’e desteğini gösterirken aynı zamanda Arap hükümetleriyle ilişkilerini bozmak istemiyor. Yunan hükümeti Ortadoğu’da hassas ve kırılgan dengeyi bir yandan İsrail’e destek vererek ve Hamas’ı kınayarak diğer yandan da Arap hükümetleriyle son yıllarda geliştirilen ilişkileri korumaya çalışarak sürdürme gayreti gösteriyor.
Kyriakos Mitsotakis’in bölgede savaşın ateşlenmesiyle birlikte izlediği politikanın iki nedeni bulunmaktadır. Başbakan ve partisi bir yandan Yunanistan’ın BM Şartı’nın 51. Maddesi uyarınca İsrail’in yanında olduğunu göstermeye çalışmaktadır. Ancak aynı zamanda asimetrik tepkilerden kaçınılması ve Gazze’de insani bir krizin önlenmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar.
Öte yandan, Yunanistan’ın insani ateşkesle ilgili BM kararında çekimser kalmasına yönelik tepkilerin ardından hükümet, iç ve dış alıcıları olan bir çabayla duruşunu haklı çıkarmaya çalışıyor ve hatta özür diler gibi görünüyor. Açık bir şekilde Arap hükümetleriyle ilişkilerini bozmak ya da iletişim kanallarını koparmak istemeyen Yunan hükümeti aynı zamanda dikkatini iç tepkilere ve duruşunun tek taraflılık unsurları taşıdığı yönündeki suçlamalara da yöneltmiş görünmektedir.
Son günlerde bizzat Başbakan’ın ve hükümet yetkililerinin kamuoyuna yaptıkları tüm açıklamalar bu gergin ip üzerinde ilerliyor ve bu yeni Arap-İsrail savaşındaki gelişmeler öngörülemez olmaya devam ettiği sürece Yunan hükümetinin diplomatik ve iletişim alanında takınacağı tutum konusunda sürekli tetikte olacağını işaret etmektedir.
6 Kasım Pazartesi günü, Hava Kuvvetlerine ait bir C-130, bölgeye nakledilmek üzere temel ihtiyaç maddeleri, ilaç, gıda ve su ile yola çıktı.
Yunanistan Dışişleri Bakanına göre Yunan hükümeti bu konuda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa hükümetleriyle sürekli istişare halinde ve Yunanistan Gazze’ye insani yardım gönderme girişiminde bulunan ilk ülkelerden biridir.
 
Bu içerik 06.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.