Atina’nın gözü Ankara’nın tutum değişikliğinde Mısır, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne açılımlar

Resim

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan dış politikasını doğrudan ilgilendiren iki ana eksende bir dizi temaslarda bulundu: Balkanlar ve Orta Doğu-Kuzey Afrika bölgesi. Bu eksende Atina oldukça faal, ayrıca diplomatik hareketliliği daha ileriye Orta Asya ve Kafkaslara genişletme niyeti bulunuyor.

Ankara’nın Ege ve Doğu Akdeniz’de yeni ortaya atılan yayılmacı “Mavi Vatan” doktrinini öne sürme konusundaki ısrarı gibi nedenler dışında, Atina, Orta Asya’yı içine alan geniş bir bölgede ekonomik işbirliği fırsatları olduğunu değerlendirmektedir.

Her halükârda 20 Eylül’den sonra Nikos Dendias ve ardından Başbakan Kiriakos Mitsotakis Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısında mümkün olduğu kadar çok meslektaşlarıyla görüşmeye çalışacaklar.

Şimdiye kadar elde edilen bilgilere göre, Kiriakos Mitsotakis’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme olasılığı son derece sınırlı. Çünkü Başbakanın varış günü (22/9) Cumhurbaşkanının ayrılış günü (22/9) ile çakışmaktadır. Ancak bu önümüzdeki haftalarda daha alt seviyede, teknik düzeyde Türkiye ile Yunanistan arasında temasların olmayacağı anlamına gelmemektedir.

Geçen pazar gününden beri "Kathimerini"nin de belirttiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ve Abu Dabi konusundaki tutum değişikliği konusunda en büyük zorluğu Moskova karşısında yaşıyor.

Bu arada çarşamba günü Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos’un, donanmanın 214 tipi denizaltılarında kullanılacak 44 ağır tip torpilin temin edilmesi için Silahlanma Genel Müdürlüğü ve yetkili Alman şirketi arasında yapılan anlaşma hakkında meclise bilgi vermesi bekleniyor. Meclisin bilgilendirilmesinin ardından torpillerin temininin süratle temini için bir yasa çıkarılacak. Ardından 38 F-16 Block 50’nin modernizasyonu programının meclisten geçmesi bekleniyor. Bu süreç, daha yeni olan 84’lerin Viper’e yükseltilmesiyle birlikte ilerleyecek. Block 50’lerin modernizasyonu beklenmedik bir gelişme olmazsa Aghialos’da gerçekleşecek.

Ayrıca, İsrail mühimmatının yani Spike / NLOS tanksavar füzelerinin, "Rampage" havadan-karaya ve "Spice" gövdelerinin temini için de yasal girişim bekleniyor. Bu konudaki anlaşmalar yapılmış olup geriye gerçekleştirilmeleri için yasama sürecinin tamamlanması gerekiyor.  

 
 
Bu içerik 12.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.