Atina’daki “Balkan Zirvesi”nin arka planı - Büyük sürpriz, yankı uyandıran yokluk ve altı birebir görüşme

Resim
Atina’da iki gün sürecek diplomatik toplantı, Batı Balkanlar (Sırbistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek, Moldova, Kuzey Makedonya) ve AB üyesi ülkelerden toplam sekiz liderin bölgeye gelmesiyle başlıyor. AB üyesi ülkeler (Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya), Avrupa kurumlarının liderleri Ursula von der Leyen ve Charles Michel’in katılımıyla bir “Balkan Zirvesi”nde bir araya geliyor. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Atina’ya öğle saatlerinde geleceği bilgisi doğrulanırsa büyük sürprizin başka bir yerden gelmesi kuvvetle muhtemeldir.
Son dakikaya kadar güvenlik nedeniyle Atina ve Kiev’den herhangi bir açıklama yapılmayacağı tahmin ediliyor. Ancak, genişleme ve bölgenin Avrupa’daki geleceğine ilişkin gayrı resmi bir görüşme olan akşam yemeğinin planlandığı 20:15’ten önce Mitsotakis ve Zelenski arasında birebir görüşme yapılması bekleniyor.
Bu arada Mitsotakis’in mevkidaşı Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’ya davetiye göndermeme kararı alması nedeniyle Arnavutluk, ana konusu “genişleme” olan Atina’daki Balkan toplantısının dışında bırakıldı. Atina’nın Arnavutluk hükümetinin seçilmiş Himara Belediye Başkanı Fredi Beleri’nin davasını ele alış biçiminden duyduğu rahatsızlığı her yöne ileten bir diplomatik hamle olarak Yunanistan Başbakanı Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begai’yi Tiran’ı temsil etmek üzere davet etti; ancak Begai’nin toplantıya katılmayacağı bildirildi.
Yunan Hükümeti kaynakları, büyük resme bakıldığında Mitsotakis’in yemek girişiminin ve Avrupa kurumlarının liderlerini de içeren katılımcı listesinin, Yunanistan’ın Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa’da istikrarlı bir “barış ve enerji güvenliği sütunu” olarak “öncü rolüne” işaret ettiği yorumunda bulunuyor.
Mitsotakis bugün görüşeceği Hırvat mevkidaşı Andrej Plenkovic’in yanı sıra Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Christo ve Romanya Başbakanı Ion-Marcel Ciolakou ile özel bir görüşme gerçekleştirecek. Mitsotakis yarın, Salı günü, Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile de birebir görüşmeler gerçekleştirecektir.
 
Bu içerik 21.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.