Atina 2024 yılında askeri tedarik konusuna önem verecek gibi görünüyor!

Resim
Önümüzdeki beş yılın tedarik önceliklerini belirleyecek Silahlı Kuvvetlerin Birleşik Orta Vadeli Kalkınma ve Modernizasyon Programının mart ayı sonuna kadar şekillenmesi bekleniyor. Yeni askeri liderlik altında, Silahlı Kuvvetlerin tüm şubeleri, mevcut paraya bağlı olarak acil, kısa ve orta vadeli ihtiyaçların karşılanacağı listeler hazırlamaya çağrılacak.
Savunma Bakanlığı, Türkiye ile azalan gerilim ışığında silah alımlarını kolaylaştırmak ve savunma önceliklerini yeniden tanımlamak istiyor. Buna rağmen önemli silahlanma projelerinin hayata geçirildiği 2023 yılı boşa geçen bir yıl olarak değerlendirilmiyor. Ancak önümüzdeki birkaç ay, yerli savunma sanayinin geleceği açısından da önemli olacak.
Korvet alımının ve dördüncü savunma ve müdahale firkateyninin ortadan kalkmasıyla Yunan Donanması, en gelişmiş denizaltı tipi olan Alman yapımı 214 denizaltıları için yeni MH-60R denizaltı savar helikopterleri ve ağır torpidoların teslimine odaklanıyor. İlk üç MH-60R’nin şubat ayında, geri kalan dört tanesinin yılın ikinci yarısında teslim edilmesi bekleniyor. Seahake Mod 4 torpidoları nisan ayında teslim edilecek ve 214 denizaltı, teslimattan 14 yıl sonra cephaneliklerini modernize edecek. Donanma ayrıca yeniden yapılandırılmış dört ada devriye gemisini teslim alacak ve dört MEKO firkateyninin modernizasyonu için TKMS-Thales Hollanda konsorsiyumundan teklifler alacak. Yıl sonuna doğru İsrail yapımı ilk Spike NLOS güdümlü füzelerinin alınması neredeyse kesin.
Hava Kuvvetleri, Rafale çok maksatlı savaş uçağının alımını tamamlayarak toplam sayısını 24’e çıkaracak. Ayrıca mevcut T-2 Buckeyes’in yerini alacak dört adet M-346 gelişmiş jet eğitim uçağını da teslim alacak. Hava Kuvvetleri ayrıca ABD’nin gelişmiş F-35 uçaklarını Yunanistan’a satmayı kabul edeceği yönündeki nihai onayını da bekliyor. Ancak ABD stok fazlası olan iki C-130H uçağı da dahil olmak üzere nakliye uçakları ve helikopterlerin teslimatıyla ilgili bazı sorunlar var. Hava Kuvvetleri de istediği P-3 denizaltı savunma ve deniz gözetleme uçağını alıp alamayacağından endişe ediyor.
Ordu, çığır açıcı bir teslimat beklemiyor ancak ocak ayında 393 adet M-1117 15 tonluk zırhlı güvenlik aracını, yılsonuna kadar ise 363 adet daha teslim alacak. Patroller orta irtifa uzun ömürlü İnsansız Hava Araçları’nın 2025 yılında teslim edilmesi bekleniyor. Ordunun Blackhawk helikopterlerini gerçekten alıp almayacağına ise mart ayında karar verilecek.

 

Bu içerik 03.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 26 kez okundu.