At gözlüğü olmadan Yunan-Arnavut ilişkileri

ResimKathimerini gazetesinden Vassilis Nedos’un analizine göre Atina, ikonik Zappeion Hall’de Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın yaratıcı yönünü ifade edebildiği bir sanat sergisine ev sahipliği yaptı. Geçen yılın sonunda Kyriakos Miçotakis, Himara’ya resmi bir ziyarette bulunarak, 30 yıl sonra Arnavutluk’taki etnik Yunan şehirlerinden birini ziyaret eden ilk Yunan başbakanı oldu. Atina ayrıca, Arnavutluk’a ve daha genel olarak Arnavut birliğine, Tiran’ın orta vadeli hedeflerine ve özellikle de Avrupa Birliği’ne katılma konusundaki arzusuna ulaşmasına yardım etme isteğini iletmek için diplomatik kanalları kullandı.

Arnavut makamlarının Himara’nın Yunan asıllı belediye başkanı adayı Fredi Beleri’yi pazar günkü yerel seçimlerden iki gün önce tutuklama yönündeki diktatörce kararı oylamayı Rama lehinde etkilemedi. Karar, Beleri’nin Birlikte Kazanırız koalisyonunun, Yunanlıların yoğunlukta olduğu bir bölgede tarihi bir zafer kazanmasına yardımcı oldu. Rama’nın Yunanistan’ın kendilerine yardım etmek istemeyenlere yardım etmeye hazır bir ortak olmadığını anlatması gerekiyor.

Atina son yıllarda Tiran’a karşı olgun bir tavır takındı, Batı Balkanlar’ın Avrupa arzuları söz konusu olduğunda tabuların güdümünde olmadığını gösterdi. Görünüşe göre Rama, Yunanistan’ın olumlu tutumunu zayıflık olarak yorumlamış olabilir. Rama’nın Arnavutluk’un Türkiye ile bağlarını güçlendirmekle birlikte Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde gerginliğin arttığı bir dönemde Ankara’yı desteklediğini hatırlamakta fayda var. Yunanistan’ın İtalya ve Mısır’la anlaşmaya vardığı bir dönemde, Tiran’ın deniz bölgeleri meselesinin çözüme kavuşturulmasındaki isteksizliği, denizcilik konularında Türkiye’ye olumlu davranması ve Türk yapımı Bayraktar insansız hava aracını satın alma kararı Atina tarafından hoş karşılanmadı. Ancak Arnavutluk’ta tanınan Yunan azınlığın durumu tamamen farklı. Tiran, Himara Rumlarının siyasi, mülkiyet ve temel medeni haklarına saygı göstermiyorsa, Arnavutluk da Atina’dan yardım eli beklememeli. Yunanistan komşularına karşı dostane davranmak zorunda hissedebilir ama bu onun naif olacağı anlamına gelmez.

Bu içerik 17.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 178 kez okundu.