Arnavutluk yerel seçimleri: Kesin olmayan sonuçlara göre Sosyalist Parti büyük bir zaferin eşiğinde

ResimArnavutluk vatandaşları, 61 belediyenin belediye başkanlarının ve yerel yönetimlerinin belirleneceği yerel seçimler için 14 Mayıs’ta sandık başına gitti. İlk sonuçlar, Sosyalist Parti’nin ezici bir zafere yakın olduğunu gösteriyor.
2019 yılında gerçekleştirilen son yerel seçimler muhalefet partileri tarafından oy satın alma ve seçmenlerin tehdit yoluyla sindirilmesi iddiaları nedeniyle boykot edilmişti. Arnavutluk tarihinin en düşük seçmen katılımıyla gerçekleştirilen seçimi olarak tarihe geçen 2019 yerel seçimleri Sosyalist Parti’nin önemli başarısıyla sonuçlanmıştı. Başbakan Edi Rama’nın önderliğindeki Sosyalist Parti son on yıldır iktidarda kalmaya ve aynı zamanda iki dönemdir yerel düzeyde çoğunluğu elinde tutmaya devam ediyor.
İlk sonuçlara göre, 14 Mayıs seçimlerine olan katılım, oy kullanma hakkı olan 3,65 milyon kişiden 1,1 milyon kişinin katılımıyla, yüzde 30,9 seviyesinde görünüyor. Seçime olan düşük katılım özellikle genç seçmenlerin demokratik haklarını kullanmaları noktasında sorunlar yaşandığına da işaret ediyor.
Oy sayımı işleminin devam ettiği Arnavutluk yerel seçimlerinde, hali hazırda yalnızca birkaç belediyeden tam ya da kısmen net sonuçlar elde edilebilmiş görünüyor. Kesin olmayan bu sonuçlara göre, Sosyalist Parti 61 belediyeden yalnızca 8 belediyede yarışı geride götürüyor.
Oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından Sosyalist Parti lideri ve Başbakan Edi Rama, sonuçlara ilişkin kendi tahminlerini paylaşmış ve partisinin 61 belediyenin 50’sinden zaferle ayrılacağını öngördüğünü dile getirmişti. İlk sonuçlar, Sosyalist Parti’nin geçmiş dönemlerde muhalefetin kalesi olarak nitelendirilen bazı kuzey belediyelerinde de sürpriz bir şekilde önde olduğunu gösteriyor.
İlk sonuçlar aynı zamanda, seçmen tabanında derin bir bölünme yaşayan Demokratik Parti için büyük bir yenilgiye işaret ediyor. Birkaç sandalye kazanmayı başaracağı öngörülen “Birlikte Kazanacağız” koalisyonunun ise, bu sonuçlara göre iktidar partisine karşı tek gerçek muhalefeti oluşturacağı bekleniyor.
Oy sayımı işleminin devam ettiği Arnavutluk yerel seçimlerinde nihai sonucun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
 
Bu içerik 15.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.