Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’ya AB vizesi yine çıkmadı.


Resim

Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi üyeleri Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile birliğe üyelik görüşmelerinin başlatılması hakkında anlaşma sağlayamadı. Portekiz AB Başkanlığı’ndan Paula Zacarias yaptığı basın açıklamasında iki ülkenin müzakere çerçevelerinin onaylanması hususunda anlaşmaya varmanın mümkün olamadığını belirtti. Müzakere çerçevelerinin onaylanmaları halinde, ilk hükumetler arası konferans tarihi de dahil olmak üzere, katılım müzakerelerinin ana hatlarını ve temel ilkelerini ortaya koymuş olacaktı.

Arnavutluk için 27 AB bakanının tümü, Kuzey Makedonya için ise AB üyesi 26 ülke bakanı katılım müzakerelerinin başlayabilmesi için gerekli kriterlerin karşılandığını kabul etmesine rağmen, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’yı vetosu her iki ülkenin de AB’ye üyelik süreçlerinin tıkanması anlamına geliyor. Birliğe üyeliği komşusu Kuzey Makedonya’nın üyeliği şartına bağlanmış Arnavutluk da bu karar ile birlikte müzakereler için tarih alamamış oldu.

Avrupa Birliği liderleri 2020 yılının Mart ayında her iki ülke ile de katılım müzakerelerinin başlatılmasını onaylamıştı. Kuzey Makedonya için herhangi bir şart belirtilmemişken, Arnavutluk ile görüşmelerin başlayabilmesi bir dizi şarta bağlanmıştı.

Kaynak: Bağlantı adresi: https://europeanwesternbalkans.com/2021/06/23/eu-again-without-decision-on-starting-accession-talks-with-albania-and-north-macedonia/ (Erişim tarihi: 26.06.2021)

Bu içerik 23.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.