Arnavutluk Turizm Bakanı Mirela Kumbaro: Arnavutluk 2023'te 4,2 milyar euro turizm geliri elde etti

Resim

Dünya Turizm Örgütü Avrupa Komisyonu toplantısında, yatırım teşviki ve başarı vakası odaklı "Turizm Yatırımları - Avrupa ve Arnavutluk'un Ekonomik Kalkınması Konferansı" başladı. Söz konusu konferansta Arnavutluk'taki hikayeler ve geleceğe dair perspektifler görüşülüyor.

Konferansa Başbakan Yardımcısı Belinda Balluku, Turizm Bakanı Mirela Kumbaro, Ekonomi, Kültür ve Yenilik Bakanı Blendi Gonxhe, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanı Arbian Mazniku ve Avrupa'nın her yerinden turizm sektörünün temsilcileri de katılıyor.

Arnavutluk Turizm Bakanı Mirela Kumbaro, konferansın başlamasını memnuniyetle karşılayarak, sürdürülebilir kalkınmanın tartışılmaz yaklaşımıyla Arnavutluk'un turizm yatırımları rüzgarına girdiğini belirtti.

Kumbaro, "Arnavutluk, turizm endüstrisinin rüzgarına girdi, aynı zamanda Avrupa için de Turizm ve Ekonomik Kalkınma Yatırımları'nın sürdürülebilir kalkınma için önemi çok büyük. Bu kapsamda çevrenin korunması da en önemli faktörlerden biri haline gelmiş bulunmaktadır" dedi.

Bakan Kumbaro ayrıca Arnavutluk'ta yatırım yapmak için cazip bir ortam yaratan rakamlara, verilere ve mali olanaklara da değindi.

"Arnavutluk'un devlet kredisinin uzun vadeli notunu "B+"ya yükselten ve ülkenin mali durumunun iyileşmesini vurgulayan "Standard & Poors" kuruluşunun en son yayınına atıfta bulunuyorum. Arnavutluk olarak, en küçüğünden misafirhane ve tarım turizminden daha elit yapılara kadar tüm otellerin, turizm yatırımlarının üzerindeki mali yükleri hafifleterek hazırladığımız yasal çerçeve ile yıllar önce başlattığımız çalışmanın meyvelerini bugün toplamaya başlıyoruz. Bu süreçte işletmeler için KDV'nin %20'den %6'ya düşürülmesi de söz konusu olmuştur. Turizm sadece ziyaretçi sayısı meselesi değil, her şeyden önce gelir meselesi ve artık bu sektör bir endüstri haline geldi, bunu açıkça söyleyebiliriz. Bu aynı zamanda Arnavutluk ekonomisine gelen gelirle de ölçülür" dedi Kumbaro.

Kaynak: https://telegrafi.com/konferenca-e-investimeve-ne-tirane-kumbaro-4-2-miliarde-euro-te-ardhura-nga-turizmi-ne-vitin-2023/ (Erişim tarihi,  07.04.2024).

Bu içerik 07.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.