Arnavutluk’tan Rusya’nın Gürcistan’da devam eden provokasyonlarına kınama

Resim
Arnavutluk’un da aralarında bulunduğu altı Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri Rusya’nın Gürcistan’da bir süredir devam eden provokasyonlarını kınadı. Estonya, Fransa, İrlanda, Norveç, Arnavutluk, Birleşik Krallık ve ABD’nin ortak hazırladıkları bildiri Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Meclisi’nin dışında duyuruldu. Bildiri Rusya’ya Gürcistan’ın iki bölgesindeki “yasadışı askeri varlığını” durdurması ve güçlerini “gecikmeksizin” geri çekmesi çağrısında bulunuyor.
İki ülke arasında gerçekleşen kısa süreli savaşın yıldönümünde yayınlanan bildiri aynı zamanda Rusya’ya bahsi geçen bölgelerin sözde bağımsızlığını tanımasını geri alması talebinde de bulunuyor. 2008 yılında gerçekleşen Rusya-Gürcistan savaşı Rusya’nın Güney Osetya bölgesinin kontrolünü tekrar eline geçirmesine sahne olmuştu. Akabinde Rusya hem Güney Osetya’nın hem de Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanımış ve bu iki bölgede askeri üsler kurmuştu.
ABD’nin arabuluculuğunda gerçekleşen iki ülke arasındaki görüşmeler halen devam etmekte ise de henüz bir ilerleme kaydedilebilmiş değil. Bildiriye imza atan yedi ülke ise Cenevre görüşmelerine desteklerini açıklarken, Rusya-Gürcistan ihtilafının uluslararası hukuka dayalı olarak barışçıl biçimde çözülmesinin gerekliliğine vurgu yaptılar. Rusya ise tüm suçlamaları reddederken, Rus saldırganlığının söz konusu olmadığını belirtti.
 
Bu içerik 08.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.