Arnavutluk’tan Kosova’nın egemenliğine destek, Sırbistan’ın askeri manevralarına eleştiri

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Kosova’nın Sırbistan’a karşı mütekabiliyet önlemleri uygulama hakkını savunurken, Sırbistan’ı ise Kosova sınırındaki ‘tiyatral askeri manevraları’ nedeniyle eleştirdi.

Rama’nın Kosova ziyareti, Kosova’nın geçtiğimiz hafta Sırbistan plakalı araçlara vergi uygulamaya başlaması nedeniyle iki ülke arasında tırmanan gerilimin hemen akabinde gerçekleşti. Sırbistan ise aynı uygulamayı, iki hafta önce geçerliliği sona eren anlaşmayı ihlal ederek, on yıldır sürdürmekteydi.

Kosova’nın yeni vergi uygulamasını takiben, önce Sırp hükumeti tarafından desteklenen bir dizi Kosovalı Sırp iki sınırın kontrol noktasındaki yolları kapatmıştı. Akabinde de Sırbistan, birliklerini alarm durumuna geçirmiş, sınıra zırhlı araçlar yerleştirmişti. Diğer taraftan NATO helikopterlerinin yakınında savaş uçaklarını uçurmuş olan Sırbistan, NATO’ya Kosovalı Sırpların tehdit altında kalmaları halinde harekete geçmesi için nota vermişti.

Rama, Pazartesi günü yapılan ortak basın açıklamasında, Kosova Başbakanı Albin Kurti’ye tam destek verirken, Kurti’nin Sırbistan’a müzakere çağrısının da çözüm için tek yol olduğunun altını çizdi. Kurti ise Kosova’nın, Sırbistan’ın da mütekabiliyet esasına göre hareket etmesi halinde, vergi uygulamasını derhal kaldırmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Buradaki temel sorun, mütekabiliyet esasına göre hareket etmek Kosova’yı egemen bir devlet olarak kabul etmek anlamına geleceği için, Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımamasından kaynaklanıyor.

Bu doğrultuda Sırbistan’a, hem kendisinin hem de bölgenin çıkarları için, Kosova’yı tanıması tavsiyesinde bulunan Rama, “şüphesiz, Sırbistan ilk olarak bu geri döndürülemez gerçeği kabul etmeli; ve fakat, karşılıklı tanımaya ve geçmişle tümüyle uzlaşmaya yönelik diyalogda somut ilerleme kaydetmek yerine, Sırbistan’ın egemen Kosova devletinin sınırındaki tiyatral askeri manevralarına tanıklık etmemiz büyük talihsizlik” açıklamasında bulundu.
 
Bu içerik 27.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.