Arnavutluk’ta Sosyalist Parti’den Srebrenitsa soykırımını kınama sözü

Resim
Srebrenitsa soykırımını kınamak için önerilen meclis oylamasını reddetmesi tepkiyle karşılanan iktidar partisi kendi önergesini oylamaya sunuyor.

İktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin, eski Cumhurbaşkanı Sali Berisha tarafından önerilen meclis oylamasını reddederek tepkiye yol açmalarının ardından, Arnavutluk parlamentosunun Srebrenitsa soykırımını kınayan yeni bir önergeyi 7 Temmuz’da oylaması bekleniyor.

Arnavutluk meclisinin Bosnalı Sırp güçleri tarafından 1995 yılında gerçekleştirilen Srebrenitsa soykırımını açıkça kınaması gerektiğini dile getiren Sosyalist Parti’nin meclis grubu başkanı Taulan Balla, “parlamentonun bu konuda özel bir oturum düzenlemesi üzerinde anlaştık” dedi.

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Sali Berisha Srebrenitsa soykırımını kınama önergesini geçtiğimiz ay meclisin dikkatine sunmuş ve Cumhurbaşkanı Edi Rama’yı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile olan dostane ilişkisi nedeniyle eleştirmişti. Berisha’nın önergesini kendisine meşruiyet kazandırma girişimi olarak nitelendiren Sosyalist Parti yetkilileri ise önergeyi reddetmişti. Aralarında muhalefet partileri destekçileri ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu birçok kişi ise bu görüşe karşı çıkmış, Sosyalist Parti yetkililerinin soykırımı kınamadaki başarısızlıklarından duydukları hoşnutsuzluğu dile getirmişlerdi.

Gelen tepkilerin ardından yaptığı açıklamalarla partisinin ve meclisinin bu konuda hiçbir şüphesi olmadığına dair temin etmeye çalışan Sosyalist Parti’nin meclis grubu başkanı Taulan Balla, “Bosna-Hersek temsilcilerini ve bu soykırımın kurbanlarının ailelerini [oylamaya] davet edeceğiz” dedi.
 
Bu içerik 16.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.