Arnavutluk’ta nüfus sayımı, Rama: Avrupa standardına uygun süreç; azınlıklara yönelik gelişmiş mevzuat

Resim
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkede yapılan yeni nüfus ve konut sayımına ilişkin yaptığı konuşmada, ülkesinin azınlıkları entegre etmiş olması gerçeğinden ötürü gurur duyduğunu söyledi. Rama, Arnavutluk’un azınlıklarla ilgili Avrupa’nın en gelişmiş mevzuatına sahip olduğunu ve bu konuda kimsenin kendilerine ders veremeyeceğini de belirtti.
“Arnavutluk’la ilgili pek çok şeyden gurur duyuyorum ama beni daha çok gururlandıran ise Arnavutluk’un azınlıklara ilişkin mevzuat kapsamında Avrupa’nın en gelişmişine sahip olması, birinci kategoride yer alması. Yeni mevzuatı kimse bizden talep etmeden oluşturduk. Ancak bunun aydınlık ve en uygun/orantılı halini oluşturmak istedik ve bundan çok gurur duyuyorum” dedi.
Rama devam eden konuşmasında “İkincil olarak, Arnavutluk’un ayrımcılık yapmadan ve tüm azınlıklara iyi davranışlar göstererek onları entegre etmesinden gurur duyuyorum. Başka bir etnik topluluktan herhangi biri veya birileri için sorunlar varsa, bunlar etnik Arnavut topluluklarında da aynı anda var olan sorunlardır. Farklı bir şey yoktur. Başka bir etnik kökene mensup olmam kaynaklı bir problem yaşıyorum diyebilecek tek bir azınlık yoktur. Ve siz bunun aksini söyleyebilecek Arnavut uyruklu hiçbir kimseyi bulamazsınız” dedi.
Rama, “Bundan dolayı şunu çok iyi biliyoruz ki, Arnavut uyruklu tüm topluluklar için olduğu gibi azınlıkların yaşamlarının ve refahlarının geliştirilmesi kapsamında da her alanda iyileştirilmesi gereken şeyler vardır. Ama şunu da rahatlıkla ve yüksek sesle söyleyebilecek durumdayız ki Arnavutluk’a azınlık hakları konusunda kimse ders veremez” diyerek sözlerini tamamladı.  

Bu içerik 13.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.