Arnavutluk’ta muhalefet partilerinin düzenlediği Başbakan Edi Rama karşıtı protestolar devam ediyor

Cuma günü başkent Tiran'da gerçekleşen protestolarda, muhalefet partileri destekçilerinden oluşan binlerce kişi yolsuzluk iddiaları ve ekonominin kötü idaresi gerekçeleriyle Başbakan Edi Rama’nın istifasını talep etti. Sloganlar ve pankartlar eşliğinde hükümet binası önünde toplanan göstericilere, Demokrat Parti lideri Sali Berişa ile Özgürlük Partisi Genel Başkanı Ilir Meta önderlik etti. Olaysız sona eren protestolarda Sali Berişa, protestoculara “Bu suç örgütünü (hükümeti) devirmek ve Arnavutluk ile vatandaşlarını kurtarmak için bu devrimde bize katılın” sözleriyle hitap etti.
Resim
Arnavutluk, son bir ay içinde gerçekleştirilen dördüncü hükümet karşıtı protestolara ev sahipliği yapıyor. Muhalefetin, Başbakan Edi Rama’ya yönelttiği suçlamalar arasında kendisinin ve kabinesinin yolsuzluğa karıştığı, organize suçla bağlantıları olduğu, başarısız ekonomi politikaları yönettikleri, genç nüfusun Batı Avrupa ülkelerine göçüne sebep oldukları ve eski bir yüksek rütbeli FBI karşı istihbarat yetkilisine rüşvet verildiği ve ayrıcalıklı muamelede bulunulduğu yer alıyor.

Suçlamaları reddeden Arnavutluk hükümeti ise enflasyonu diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşük bir seviyede tuttuklarını, asgari ücreti arttırdıklarını ve aileler ve küçük işletmeler için elektrik faturalarını sübvanse ettiklerini ileri sürüyor.

Hali hazırda bir Arnavut istihbarat yetkilisinden 225 bin dolar rüşvet aldığı iddialarıyla suçlanan eski FBI karşı istihbarat yetkilisi ile ilgili kendisine yöneltilen suçlamalara Perşembe günü meclisteki kürsüsünden yanıt veren Başbakan Edi Rama ise, muhalefetin ABD’de gerçeklesen ve ne Arnavutluk ile, ne Arnavutluk hükümeti ile ne de kendisi ile hiçbir bağı olmayan bir yasal süreci siyasi olarak istismar etmek istediğini ifade etmiş ve istifa etmeyeceğini duyurmuştu.
 

Kaynak: https://bit.ly/3kVtYZG (Erişim tarihi, 7.3.2023)
Bu içerik 03.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 32 kez okundu.