Arnavutluk’ta muhalefet krizde: Muhalif üyeler parti merkezini bastı

Resim

Başkent Tiran 8 Ocak Cumartesi günü Demokrat Parti (DP) yönetimine muhalif fraksiyonun parti merkezine güç kullanarak girmeleriyle sonuçlanan protestolarla sarsıldı. Göstericiler polis tarafından dağıtılırken, çok sayıda tutuklama yapıldı.

İki fraksiyon arasındaki çatışma DP kurucusu, eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Sali Berisha’nın yolsuzluk gerekçesiyle ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından istenmeyen kişi ilan edilmesinin ardından ortaya çıkmıştı. Berisha’nın meclisteki görevinden istifası için ABD ve AB’den gelen baskılar DP başkanı Lulzim Basha’nın önce Berisha’yı partisinin meclis grubundan azletmesine, akabinde de istenmeyen kişi ilan edilmiş herhangi birinin partide görev almasını yasaklayan yeni düzenlemeler getirmesine yol açmıştı.

Partinin iki önemli figürünün Eylül ayından bu yana parti liderliğinin kontrolü için siyasi mücadele içinde olduğu DP’de her iki fraksiyon da diğerinin otoritesini ve kararlarını tanımayı reddediyor.

İki haftadır artan gerilimin nihayetinde, Berisha yanlısı yüzlerce gösterici 8 Ocak günü parti merkezinin önünde toplandı. Güç kullanarak merkeze girmeyi başaran göstericiler binadaki parti temsilcileriyle çatışırken binadaki eşyalara da önemli zarar verdi. Bir saatlik eylemin ardından olay mahalline gelen polis ve özel kuvvetler göstericileri gaz bombaları ve su tankları kullanarak dağıtırken birçok gözaltı da yapıldı.

Protestoların ardından ayrı ayrı basın toplantıları düzenleyen Basha ve Berisha yaşananlar için birbirlerini suçlarken, iki taraf da diğerini Başbakan Edi Rama’nın hizmetinde olmak ve DP’yi yıkmak istemekle itham ettiler. “İnsanın kendi evine girmesinin şiddet içeren bir eylem olmadığını” dile getiren Berisha, protestoların Basha liderlikten çekilene dek devam edeceğini paylaştı.
 
Bu içerik 09.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.