Arnavutluk'ta elektronik oylama ve nüfus sayımı test ediliyor, Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Ilirjan Celibashi: Göçmenlerin 2025'te oy kullanmasını istiyoruz

ResimBugün, Arnavutluk'ta 14 Mayıs seçimleri için elektronik kimlik belirleme ve elektronik oy kullanma cihazlarının testi gerçekleştirildi ve Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Ilirjan Celibashi, bu testin çok iyi geçtiğini ifade etti. Celibashi basına yaptığı açıklamada, oylamanın %100 gizliliğinin garanti altına alındığını vurguladı. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı bu açıklamanın ardından, vatandaşların oy kullandıkları sırada oyların hangi partiye veya adaya gittiğini doğrulamanın bir yolu olmadığını ve oylamanın gizliliğinin garanti altına alındığını sözlerine ekledi.
"Süreç çok iyi gitti. Kılavuzlara uygun ekipman kullandık. Oylamadan sonra veri aktarım sürecini de test ediyoruz. Ekipman, MSK'nın oylama sürecinin güvenliği, garantisi ve oylamanın gizliliği ile ilgili teknik gereklilikleri karşılamıştır. Elektronik oylama cihazı aracılığıyla oy kullanan her vatandaşın kullandığı oyun gizliliği %100 güvenlidir ve X veya Y seçmeninin oy kullandığını doğrulamanın bir yolu yoktur. Bu durum %100 kesin ve güvenilirdir" dedi.
Ilirjan Celibashi, 2025 yılında bunun mümkün olması için çalışmaların yapıldığını ve göçmenlerin oylarının da sayılabileceğini ifade etti. Bu nedenle siyasi partileri masaya oturup Seçim Reformunu bu seçimlerden sonra tamamlamaya çağırdı.
Celibashi, "2025'de Arnavutluk dışında bulunan Arnavutların oy kullanmasının sağlamasını istiyorum. Bu süreç pek çok bilinmeyeni olan bir süreç, siyasi partilerin seçim reformunu bu yıl içinde tamamlaması önemli" dedi.
 
Bu içerik 05.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 47 kez okundu.