Arnavutluk’ta Demokrat Parti yönetimi Sali Berisha’yı partiden ihraç etti

Resim

Lulzim Basha liderliğindeki ana muhalefet partisi Demokrat Parti (DP) yönetimi eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Sali Berisha’yı partiden ihraç etti. Sabahın erken saatlerine kadar süren toplantıda, Basha’nın partideki pozisyonundan uzaklaştırılması için Berisha tarafından organize edilen 11 Aralık kongresinde kurulan Geçici Komite’nin üyeleri de partiden ihraç edildi. Yedi üyeden oluşan komite, yeni parti yönetimi Mart 2022’deki kongrede belirlenene dek DP’nin geçiş sürecini yönetmek amacıyla kurulmuştu. Berisha ve kurulmasına öncülük ettiği Geçici Komite’nin yedi üyesinin yanı sıra, aralarında geçtiğimiz yıl Basha ile parti liderliği mücadelesine girmiş Belind Kellici, Agron Shehaj ve Edit Harxhi’nin de bulunduğu 20 DP üyesi daha partiden uzaklaştırıldı.

İhraçların yakın arka planında Berisha’nın önderlik ettiği yüzlerce göstericinin 8 Ocak Cumartesi günü DP genel merkezini basarak binaya ve taşınmazlara zarar vermeleri yatıyor. Olaylar polis ve özel kuvvetlerin müdahalesiyle bastırılabilmiş, 30’un üzerinde gösterici gözaltına alınmıştı. DP yönetimi, Cumartesi günü genel merkezde yaşananların sadece o anda binada bulunan parti üyelerinin değil gösterilere katılanların da hayatlarını tehlikeye attığını savundu.

DP içindeki bu iki fraksiyon arasındaki anlaşmazlık Eylül ayında parti lideri Lulzim Basha’nın Berisha’yı, yolsuzluk gerekçesiyle ABD tarafından istenmeyen kişi ilan edilmesinin ardından, partinin meclis grubundan ihraç etmesinin akabinde ortaya çıkmıştı. ABD ve AB’den gelen baskılar neticesinde karar alan Basha, ihraç kararını parti oylamasına dahi sunmamıştı. Berisha da bu ihraç kararına parti liderliğini tekrar geri kazanacağı ve Basha’yı partiden uzaklaştıracağı sözüyle karşılık vermişti.

Hali hazırda her iki taraf da diğerini partiden ihraç için oylama düzenlemiş durumda ve DP’nin tek meşru yönetiminin kendileri olduğunu savunuyorlar.
 
Bu içerik 11.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 162 kez okundu.