Arnavutluk’ta atık suyu denize, göllere ve nehirlere boşaltan işletmelere yönelik hükümet normatif düzenlemesi: Tesislerin 90 gün içinde kurulması veya lisans iptaline kadar para cezası

Resim
Hükümet, ülke genelindeki kıyı şeridi, göller ve nehirlerdeki kirli suların deşarjı sorununa hızlı bir çözüm sağlamayı amaçlayan normatif bir kanunu onayladı. Kuruluşların atık su arıtma tesisleri kurması gerekiyor, aksi takdirde 2,6 milyon lekë’e kadar ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Lisans iptali bile söz konusu olabilir.
Bakanlar Kurulu, turistik faaliyetler yürüten kuruluşların atık sularının yönetimine ilişkin normatif bir kanunu onayladı.
5 Ocak 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bu normatif kanuna göre kıyı, göl veya akarsu yakınlarında ekonomik faaliyet yürüten tüm işletmelerin önümüzdeki 3 ay içerisinde atık su arıtma tesisi kurması gerekiyor.
Resmi Gazete’de "Bu normatif kanunun 2. maddesinin 1 ila 12. maddeleri uyarınca kıyı bölgelerinde veya göl ve nehir kıyılarında ekonomik faaliyet geliştiren şahıslar (bundan böyle şahıslar olarak anılacaktır), yürürlüğe girmesinden itibaren 90 (doksan) gün içinde Bu normatif kanunun, altyapıdan sorumlu bakan ve çevreden sorumlu bakanın ortak talimatıyla onaylanan teknik düzenlemeye göre, kirli suyun arıtılması amacıyla tesis veya bireysel sistemler kurması gerekiyor" denilmektedir.
Kıyı bölgelerine veya göllere yakın olan ve kirli suyu fosseptiklere boşaltan kuruluşlar, kirli suyun arıtılması amacıyla tesisler kurmak için önlemler almalıdır.
Aynı şekilde bu alanlarda geliştirilmekte olan veya inşa edilen tüm tesislerin, kullanım belgesi almadan önce tesis kurma zorunluluğu bulunmaktadır.
İdari tedbirin ardından kirli suların arıtılmasına yönelik standartların karşılanması için ilgili kurumlara 60 günlük süre veriliyor. Standartlara uyulmaması durumunda ilgili kuruluşa ilk seferde uygulanan tedbirin iki katı tutarında para cezası ile cezalandırılır, bu normatif kanunda ayrıca açıklanmıştır.

(Erişim tarihi 09.01.2024)
Bu içerik 09.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.