Arnavutluk’ta artan fiyatlar ve göç tüketimi nasıl azaltıyor?

ResimGıda ürünlerinin fiyatlarının sıkılaşması ve nüfusun göç etmesi tüketimi düşürmeye devam ediyor. Ambalaj şirketlerine göre, Ocak 2023'te, zeytinyağının devam eden yüksek fiyatı ve aşırı üretiminden etkilenen ayçiçek yağı tüketimi düşüyor. Et ve yan ürünlerinin satışları düşmeye devam ediyor.

Et işleme şirketleri, satın alma gücündeki düşüşün, maliyetler ve göç nedeniyle yüksek fiyatlardan kaynaklandığını belirtiyor. Şirketlere göre genel olarak geçen yıl et yan ürünleri fiyatları 2021 yılına göre %15 arttı.

Süt Endüstrisi Derneği'ne göre artan fiyatlar peynir ve süt ürünleri tüketimini %25'e varan oranda azaltırken, yoğurt ve süt talebini %15 oranında azalttı. Süt ürünlerinin bölgeden daha ucuza gelmesi de sektöre zarar veriyor.

Barlar ve restoranlar ise tüketimdeki düşüşten etkilenmeye devam eden bir diğer sektör. Barlar ve Lokantacılar Birliği, tüketici gücündeki düşüşün gıda sepetlerinin fiyatlarındaki artıştan ve göçten kaynaklandığı yönündeki endişesini yineliyor. Arnavutluk'ta gıda fiyatları Avrupa ortalamasına yakın.

Eurostat, Arnavutluk'taki gıda fiyatlarının AB ortalamasının %83,4'ü kadar olduğunu ve aynı zamanda bölgedeki en yüksek fiyat olduğunu tahmin ediyor.

Eurostat'a göre, ürün alımının toplam aylık harcamasının %42'si gıda alımına gidiyor, bu bölge ve AB'deki en yüksek seviye. Ayrıca Arnavutluk, fiyatlarının AB ortalamasına yakın olduğu bölgede giyim açısından en pahalı ülkedir.

Ekmeğin fiyatı değişmedi ama ilçelerin göçle hatta başkente göçle boşalması tüketimin azalmasında büyük rol oynadı. Arnavutluk ayrıca göç nedeniyle yüksek vasıflı işgücü sıkıntısı çekiyor.

İşçi bulamayan diğer şirketler üretimi azalttı. İş dünyası dernekleri, hükümet tarafından ulusal bir plan taslağı hazırlayarak işgücüyle ilgili akut sorunun çözümünü talep ediyor.
 
Bu içerik 05.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.