Arnavutluk Srebrenitsa soykırımı kurbanlarını onurlandıran önergeyi kabul etti

Resim

Hükümet ile muhalefet arasında bir süredir devam eden siyasi çekişmenin ardından, Arnavutluk parlamentosu Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenlerin anılmasını ve onurlandırılmasını konu alan önergeyi onayladı. Bosnalı Sırp güçleri tarafından katledilen 8000 Boşnak’ın anma törenlerinin hemen evvelinde oylamaya sunulan önerge Arnavut milletvekilleri tarafından oybirliği ile kabul edilirken, 11 Temmuz günü de Srebrenitsa kurbanlarını anma günü ilan ediliyor.
Kabul edilen kararda, “Arnavutluk’un Bosnalı Sırp güçleri tarafından Srebrenitsa'nın Boşnak nüfusuna karşı işlenen soykırımı inkâr etmenin uluslararası hukukun ihlâli olduğu şeklindeki tutumunun teyit edildiği ve savaş suçlarının cezasız kalmasına ve Srebrenitsa’da katledilen 8000’den fazla sivilin onurunun ihlâl edilmesine karşı verilen mücadelenin desteklendiği” ifadeleri yer alıyor. Kararda ayrıca hem Srebrenitsa soykırımını tasarlayanların, müsebbiplerinin ve destekçilerinin yüceltilmesi hem de Kosova Savaşı esnasında Arnavut nüfusa karşı gerçekleştirilen suçlar en sert dille kınanıyor.
Srebrenitsa soykırımını kınayan önergenin Arnavutluk meclisi tarafından kabul edilmesi konusu bir süredir hükümet ile muhalefet arasındaki siyasi çekişmenin merkezinde yer almaktaydı. Muhalefetteki Demokrat Parti lideri eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Sali Berisha’nın Haziran ayında meclise sunduğu önerge, iktidardaki Sosyalist Parti tarafından Berisha’nın kendisine meşruiyet kazandırma girişimi olarak nitelendirilmiş ve reddedilmişti. Aralarında muhalefet partileri destekçileri ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu birçok kişinin Sosyalist Parti yetkililerinin soykırımı kınamadaki başarısızlıklarından duydukları hoşnutsuzluğu dile getirmelerinin akabinde, Sosyalist Parti kendi önergesini geçtiğimiz günlerde meclisin dikkatine sundu. Perşembe günü gerçekleştirilen oylamada, Srebrenitsa soykırımını kınayan ve kurbanlarını onurlandırılan önerge Arnavutluk parlamentosunda oybirliği ile kabul edildi.
 
Bu içerik 07.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.