Arnavutluk Rusya vatandaşlarına vize muafiyetini kaldırdı

Resim

Arnavutluk'un Rusya Büyükelçiliği, Rusya vatandaşlarına yönelik Arnavutluk’a vizesiz seyahat hakkının iptal edildiğini duyurdu. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, Rusya vatandaşlarına her yılın 1 Mayıs ile 30 Eylül tarihleri arasında Arnavutluk’a yapacakları seyahatlerde vize serbestisi sağlayan uygulamanın yürürlükten kaldırıldığı bildirildi.

Arnavutluk’un turizm sektörüne önemli katkıda bulunan bu uygulamanın kaldırılması ile birlikte, Rusların artık Arnavutluk'u ziyaret etmek için seyahat amaçlarına göre vize başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Arnavutluk’un bu hamlesi, Rusya’ya yönelik atılan bölgesel adımların bir devamı niteliğinde. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra, Kuzey Makedonya Rusya vatandaşlarına uyguladığı vize serbestisini kaldırmış, Karadağ yaz ayları için uyguladığı vizesiz giriş hakkını 30 gün ile sınırlandırmış ve Kazakistan da her altı aylık dönem için 90 güne indirildiğini duyurmuştu.

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında aldığı karar ile Avrupa Birliği, Rusya vatandaşlarına uyguladığı serbestleştirilmiş vize rejimini askıya almış ve Avrupa Komisyonu da bu karara dayanarak AB üyesi ülkelere Rusların Schengen vizesi başvurularına daha katı bir yaklaşım getirmeleri önerisinde bulunmuştu.

Bu kararın akabinde ise Finlandiya, Çekya ve Polonya gibi Rusya'ya sınırı olan ülkeler Rus turistlerin ülkeye girişini tümüyle yasaklamıştı.

 

Kaynak: https://www.eurointegration.com.ua/eng/news/2023/04/21/7160299/ (Erişim tarihi, 25.4.2023)

 

Bu içerik 21.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.