Arnavutluk pasaportu daha kolay alınacak, vatandaşlık yasası hazırlanıyor

ResimArnavutluk'ta doğan yabancıların çocukları hemen Arnavut vatandaşlığı alma şansına sahip olacaklar. Bu durum, Arnavutluk hükümetinin onayladığı ve meclis komisyonlarında tartışılması beklenen yasa tasarısının hedeflerinden biri. Hükümet, 2020 vatandaşlık yasasında bazı değişiklikler önererek, yabancı çiftlerin Arnavutluk'ta doğan çocukları ve aynı zamanda yabancı ülkelerde doğan Arnavut çocukları için Arnavutluk pasaportu alma prosedürlerini esasen kolaylaştıran bazı maddeler ekledi.
Kanunun 7. maddesine, anne ve babanın Arnavutluk’ta daimi ikametgahı olması halinde doğacak çocuğun Arnavut vatandaşlığı alabileceğini belirten 3. fıkra eklenmiştir. Bu uygulama dünyadaki birçok başka ülke, Kanada ve ABD tarafından uygulanırken, Avrupa ülkeleri genellikle ebeveynlerine ilgili ülkenin pasaportu verildikten sonra kendi topraklarında doğan çocuklara vatandaşlık vermektedir.
Diğer değişiklik ise kanunun vatandaşlık ile ilgili sekizinci maddesinde öngörülmektedir. Eklenen fıkra, Arnavutluk'ta çalışmak için gelen ve Arnavut vatandaşlığına sahip çocuğu olan her göçmenin, Arnavut dilini bilmese bile vatandaşlık alabileceğini düzenlemektedir.
Yasa değişiklikleri, yurtdışında yaşayan, Arnavutluk milli takımında oynamak isteyen ve şimdiye kadar 18 yaşını doldurmadan Arnavutluk pasaportu alamayan Arnavut anne babaların çocuklarının daha erken pasaport alabilmelerinin de yolunu açıyor.
 
Bu içerik 02.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.