Arnavutluk Meclisi Cumhurbaşkanı İlir Meta’yı Azletti.

Arnavutluk’ta parlamento, Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın Nisan ayında gerçekleşen seçim kampanyası esnasındaki söylemleriyle anayasayı “ciddi şekilde ihlal etmek” suçundan, görevinden azlini kararlaştırdı. 140 koltuklu mecliste 105 milletvekili Meta aleyhine oy kullanırken, 7 vekil karşı oy, 3 vekil ise çekimser oy kullandı. Cumhurbaşkanının parlamento tarafından görevden alınması Arnavutluk tarihinde bir ilk.

Meta’ya yöneltilen suçlamaların odak noktasında kendisinin hükumet aleyhine söylemleri yer alıyor. Nisan ayındaki seçim kampanyası sürecinde hükumeti seçimlere hile karıştırma hazırlığı içinde olmakla ve oy satın almak için suç örgütleriyle işbirliği yapmakla suçlayan Meta, Arnavutluk halkına oylarını koruma çağrısında bulunmuştu. Edi Rama önderliğindeki Sosyalist Parti vekilleri ise Cumhurbaşkanı’nı halkın birliğini bozmak, şiddeti körüklemek, ve yabancı diplomatlara saldırmakla suçlamış, 25 Nisan seçimlerinden zaferle ayrılmalarının ardından da azil işlemlerine hız vermişlerdi. Suçlamalarına meclisteki oylama öncesi yaptığı konuşmada da devam eden Başbakan Edi Rama Cumhurbaşkanı Meta’nın görevine ihanet ettiğini, anayasayı küçük düşürdüğünü, halkın birliğini bozduğunu, kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal ettiğini, ve Arnavut halkının ABD ile olan özel ilişkisine zarar verdiğini iddia etti.

Suçlamaların geçerli olup olmadığı ve Meta’nın görevine devam edip edemeyeceği hakkındaki son söz ise Anayasa Mahkemesi’nde. Üyelerinden 3’ü Cumhurbaşkanı Meta tarafından, 3’ü ise Başbakan Edi Rama’nın Sosyalist Parti’si tarafından kontrol edilen meclis tarafından atanmış Anayasa Mahkemesi’nin hali hazırda 7 üyesi bulunmakta. Cumhurbaşkanının azli için 5 üyenin onayına ihtiyaç duyulurken, kendisi tarafından atanmış en az 1 üyenin de Meta aleyhine oy kullanması gerekiyor.

 Resim

Kaynak: Exit News

Haber Tarihi: 09/06/2021

Bağlantı adresi: https://exit.al/en/2021/06/09/albanian-parliament-dismisses-president-ilir-meta/
Bu içerik 09.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.