Arnavutluk-İngiltere yasadışı göçe karşı anlaşma yayımlandı

Resimİngiliz hükümeti, Arnavutluk ile yasadışı göçmenler ve diğer alanlarda da anlaşmanın ayrıntılarını resmi web sitesinde yayımladı. Daha önce İngiltere Başbakanı Rishi Sunak tarafından açıklanan anlaşmada, sınır güvenliği, organize suçlar, insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadele çabaları vurgulanıyor.

Birleşik Krallık-Arnavutluk anlaşmasının uygulanması, Birleşik Krallık’ın yetkili makamları tarafından modern köleliğin kurbanları olarak tanımlanan 18 yaşından büyükler de dahil olmak üzere, Arnavutluk'a artan geri dönüşleri içeriyor.

Diğer şeylerin yanı sıra anlaşma, Birleşik Krallık’ın yasadışı trafik ve siber suçlara karşı mücadelede işbirliğini ve taahhüdünü vurguluyor.

Zamanı geldiğinde, İngiliz hükümeti Arnavutluk'ta enerji, altyapı, turizm, tarım, tarımsal işleme, ulaşım ve bilişim hizmetleri gibi stratejik sektörlere yatırım yapmakla ilgilendiğini ifade etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Arnavutluk Başbakanı Sn. Edi Rama, bugün üç ana ortak ilgi alanında işbirliğini artırmayı kabul etti: güvenlik konuları ve içişleri (temel odak noktası organize suç ve yasa dışı göçle mücadele), ekonomik büyüme ve yatırımlar,  yenilik, gençlik ve eğitim.

Bu açıklama, her iki başbakanın da “güçlü” olarak nitelendirilen ikili ilişkilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi taahhüdü çerçevesinde gerçekleşiyor.

Güvenlik sorunları ve içişleri:
Birleşik Krallık ve Arnavutluk, NATO’nun sadık müttefikleridir ve şu anda, özellikle Rusya’nın Ukrayna’daki vahşi ve yasadışı işgalinin hesabını vermesini sağlayarak, uluslararası barış ve güvenliği desteklemek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yakın işbirliği içinde çalışmaktadırlar.

Arnavutluk, AB üyeliği için müzakere eden bir ülke ve uluslararası kuruluşlarda güvenilir bir ortaktır. Arnavutluk’un derin ve kapsamlı adalet reformunun uygulanması yoluyla hukukun üstünlüğünü ve demokratik kurumları güçlendirmede kaydettiği ilerlemeyi tanıyan Birleşik Krallık, Arnavutluk’u Birleşik Krallık yasalarına göre güvenli bir ülke olarak tanıyor.

 
Bu içerik 13.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 37 kez okundu.