Arnavutluk Hükümeti İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliklerinden yana

ResimBakanlar Kurulu’ndan çıkan karara göre, Arnavutluk hükümeti İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasından yana taraf aldı. Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, “İttifak’ın genişlemesi ve bu iki ülkenin dahil edilmesi hususunda resmen anlaşmaya vardık” dedi.

Sıradaki aşamanın üzerinde anlaştıkları protokollerin nihai karar için Arnavutluk parlamentosuna iletilmesi olduğunu belirten Xhaçka, “30 NATO üyesi ülkenin meclisleri ile İsveç ve Finlandiya meclislerinin de bu prosedürü onaylamalarının ardından, bu iki ülkeyi Kuzey Atlantik Anlaşması’na kabul etmek hukuken mümkün olacak” dedi.

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından NATO’ya katılmak için başvuru yapmışlardı. Ancak İttifak’a üye olabilmek için tüm üye devletlerin onayı gerekli.

Türkiye ise hali hazırda iki ülkenin İttifak’a üyeliklerinden yana olmadığını dile getiriyor. Türk heyetinin üst düzey bir yetkilisi, Türkiye’nin endişeleri somut olarak ele alınmazsa karşı oy kullanacağını belirtmişti.
 

 

Bu içerik 26.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.