Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı eski partisinin başına geçti

Resim

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Ilir Meta eski siyasi partisinin liderliğini devralırken, hükümetin yolsuzluklarıyla mücadele sözü verdi.
Pazar günü cumhurbaşkanlığı makamını Bayram Begaj’a bırakan Meta, Pazartesi günü, cumhurbaşkanı seçilmeden önce liderliğini yaptığı sol tandanslı Sosyalist Bütünleşme Hareketi’nin Arnavutluk siyasetinde kendini yeniden konumlandırması için kurulan komitesinin başkanı olarak seçildi. Meta’nın Başbakan Edi Rama liderliğindeki hükümet aleyhine yaptığı ateşli konuşmasının ardından, Sosyalist Bütünleşme Hareketi kongresi, partinin adının Özgürlük Partisi olarak değiştirildiğini duyurdu.
Siyasi kariyerine Sosyalist Parti ile başlayan eski Cumhurbaşkanı, 2004 yılında Sosyalist Bütünleşme Hareketi’ni kurdu. Cumhurbaşkanlığı süresince Sosyalist Parti hükümetleriyle sık sık karşı karşıya gelen Meta, birçok kanun tasarısını ve bakan adaylarını veto etti.
Meta 2017 yılında cumhurbaşkanı seçildikten sonra partisinden ayrılmış, yerine eşi Monika Kryemadhi geçmişti. Meta’nın dönüşüyle birlikte Kryemadhi de beş yıl sonra görevinden istifa etti.

Bu içerik 25.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 52 kez okundu.