Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, KDV yasasını Meclis'e iade ederek yalnızca birkaç sektörün desteklenmesini talep etti

Resim

Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, 16 Aralık 2021 tarihinde, katma değer vergisi yasasını incelenmek üzere Meclise geri gönderdi. Cumhurbaşkanı Ilir Meta’ya göre, bu kanunun uyguladığı farklılaştırılmış mali durum, "temel ilkeleri ve anayasal hakları ihlal etmektedir."

Meta, turizm ve eğlence amaçlı teknelerin KDV'den muaf tutulduğu veya diğer faaliyet ve sektörler için indirimli oranın kaldırıldığı yaz turizmi sektöründen bir örnek gösterdi. "Yani bu kuruluşlar KDV muafiyeti yoluyla tercih edilmeye devam ediyor" diye yazdı.

Arnavutluk  Cumhurbaşkanı Ilir Meta için bu, teknelerin satışı ve ticaretinde faaliyet gösteren kuruluşların tercih edilmeye devam ettiği, ekonominin daha fazla ihtiyaç duyulan belirli sektörlerinin farklılaştırıldığı ve desteklerinin dikte ettiği ihtiyaçla orantılı olmak yerine farklılaştırılmış mali baskı altında tutulduğu anlamına geliyor.

"Makine ve teçhizata yönelik özel ithalat muafiyetlerinde bu yasal değişikliklerden önceki sınır 50 milyon Leke (Arnavutluk para birimi) üzerinde bir değerde idi."
 
Cumhurbaşkanı Ilir Meta'nın önerdiği değişikliklerle de bu kanunla muafiyetin uygulandığı asgari sınırın değerinde 10 kat artış olacağı düşünülüyor.

Bunun sonucu olarak, "Mali rejimin uygulanmasına ilişkin muafiyetler, farklılaştırılmış bir şekilde, katma değer vergisine ilişkin temel kanun istikrarını tehlikeye atmaktadır" iddiası gündeme gelmiştir.

Bunların yanı sıra, 10 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Meta, 2022 Arnavutluk bütçesinin Meclis'e iadesini kararlaştırmıştır.

Bu içerik 17.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.