Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’yi karşıladı

Resim
Arnavutluk'a iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Cumhurbaşkanı Bajram Begaj tarafından devlet töreniyle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Begaj ile yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı Osmani, özgürlük, bağımsızlık ve devlet inşası çabalarının tüm aşamalarında Kosova'yı desteklediği için Arnavutluk devletine teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Osmani, dış politikada her iki ülkenin çıkarlarının yanı sıra bölgenin çıkarları doğrultusunda sürekli ve ön koordinasyonun arttırılması ihtiyacını da dile getirdi.
Kosova’nın, hedeflerini yeni tanınma ve uluslararası örgütlere üyelik yönünde ilerleterek uluslararası konumunu güçlendirmeye kararlı olduğunu ifade eden Osmani, bu bağlamda Arnavutluk'un desteğinin devam etmesine olan ihtiyacı ortaya koydu.
Avrupa Konseyi, NATO, AB ve diğer uluslararası kuruluşlara üyelikten bahseden Cumhurbaşkanı Osmani, “Kosova'nın uzun vadeli bir hedef olarak NATO'ya üyeliği ve mümkün olan en kısa sürede NATO Barış için Ortaklık Programına dahil edilmesi, bölgede ve kıtamızda barış ve güvenliğin garantisidir. Arnavutluk'un hâlihazırda NATO üyesi olması tüm bölgemizde, özellikle de Kosova'da daha fazla güvenlik yaratıyor." dedi.
Ülkedeki siyasi ve güvenlikle ilgili gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Osmani, Sırbistan'ın güvenlik ve kurumsal açıdan açık meydan okumalarına rağmen Kosova'nın iki bağımsız ve komşu devlet olarak diyalog sürecine bağlılığını sürdürdüğünü belirtti. Bunun neticesinin de, Kosova Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin, anayasal düzeninin ve kurumsal işlevselliğinin karşılıklı tanınması ve korunması olması gerektiğini vurguladı.

 

Bu içerik 04.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.